NOVI GLAS

Glas prošlosti – Kako su mačke i kamile pomogle Rusima da pobijede u Drugom svjetskom ratu (Foto)

U Velikom domovinskom ratu, kako se u Sovjetskom savezu nazivao Drugi svjetski rat, svoj doprinos dale su i životinje. Zbog zasluga neke su sudjelovale u pobjedničkim paradama, a neke su dobile i spomenik.

Alexander Kapustyansky/Sputnik

Portal Russia Beyond prisjetio se tih slavnih dana te je posebno istakao ulogu konja, pasa, mačaka i – deva.

Tenkovi nisu skroz zamjenili konje Konji su tradicionalno bili dio vojnih formacija, a u nekim prošlim vremenima donosili su i prevagu u bitkama. Ali, Drugi svjetski rat bio je rat tenkova. No, kad nije bilo drugoga i konjica se aktivirala. Iako su se konjanici Crvene armije, uglavnom borili kao pješadija, u jednoj akciji su se posebno istakli. Bilo je to 1941. u odbrani Moskve, kada su konjanici činili četvrtinu čitave divizije.

Takođe, imali su i zadatak prenosa tereta, što je bilo od krucijalne važnosti na terenima gdje bi kamioni propadali u snijeg i blato. U trenucima kad je ruska vojska bila u opsadi, vojnici su ih koristili i kao hranu.

Svoju ulogu odigrali su i psi. Čak i u bitkama, pa i u spomenutoj odbrani Moskve. Naime, kad bi se njemački tenkovi približavali ruskom glavnom gradu, obučene pse su koristili za presretanje njihovih tenkova. Vojnici su, piše Russia Beyond, na pse stavljali eksploziv i slali ih na neprijateljsku oklopnu tehniku.


Psi su pomagali i pri razminiravanju terena, kao i spašavanju boraca. Na Paradi Pobjede, održanoj 1945., promarširali su i čovjekovi najbolji prijatelji, a posebno mjesto – na Staljinovom šinjelu! – imao je pas Džulbars koji je prema legendi pronašao čak 75.000 mina. Inače, Džulbars nije marširao jer je bio ranjen.

Kako mačke nisu poslušne, one se nisu iskazale u vojnim operacijama. No, u Lenjingradu (današnjem Sankt-Peterburgu) su dobile spomenik jer su spasile grad od pacova. Grad je bio 872 dana pod opsadom, tokom koje je umrlo 650.000 ljudi, mahom od gladi.

Mačke i kamile dale svoj doprinos “Mačaka u takvim uslovima skoro i da nije ostalo pa su grad preplavili pacovi koji su prenosili zarazu. Kada je 1943. konačno razbijena blokada, u grad su stigli vagoni puni mačaka. ‘Mjaukajuća divizija’ je brzo riješila problem pacova”, otkriva Russia Beyond.

A kamile? Iako ih povezujemo s Arapima, i na području SSSR-a ih je bilo dovoljno da bi bile ‘mobilisane’. Prema podacima RB-a, Crvena armija je na raspolaganju imala oko 350 deva. One su svoju ulogu odradile u Staljingradskoj bici, a poput konja, koristili su ih za dopremu vojne tehnike i hrane. Vojnike su pratile i nakon bitke, kad je Crvena armija krenula prema Berlinu. Navodno su neke “penziju” dočekale u zoološkim vrtovima Istočne Evrope.

Najlegendarnija je kamila zvana Kuznječik (skakavac). Nju su ruski vojnici doveli do stepenica Reichstaga, na koje je ona – kao prava kamila – pljunula.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI