NOVI GLAS

Ko je kome nudio mito? – Bjelogrlić optužen za nečasne radnje

Proslavljeni reditelj Predrag – Gaga Antonijević optužio je kolegu reditelja, producenta i glumca Dragana Bjelogrlića da mu je početkom 2016. godine nudio mito da podrži film “Jesen samuraja”. Bjelogrlić to negira.

Predrag Antonijević, inače predsjednik Komisije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova Filmskog centra Srbije, uputio je pismo Asocijaciji filmskih reditelja u kome odgovara na optužbe iznijete na njegov račun na nedavno održanom sastanku Grupacije za kinematografiju, čiji je predsjednik upravo Dragan Bjelogrlić.

– Neke kolege su spekulisale da zbog zauzetosti nisam čitao predložena scenarija dovodeći tako u sumnju moj profesionalni i moralni integritet bez ikakvih dokaza. Čitam sve i to od prve do posljednje strane. Jer da ne čitam ko zna da li bi filmovi kao “Ajvar”, “Šavovi”, “Zlogonje” i mnogi drugi bez mog glasa u komisiji dobili podršku ili bi se podjela sredstava nastavila po starom običaju i to među nekolicinom provjerenih “igrača” – navodi Antonijević.

On u pismu dodaje da ne podleže pritiscima ni obećanjima određenih grupa koje bi željele da utiču na njegov glas u komisiji te tvrdi da su mu se javljali i pokušavali “razni”.

– Zato me posebno vrijeđa kada neko poput Dragana Bjelogrlića uopšte ima hrabrosti da na sastanku takozvane Grupacije, čiji je predsjednik, bilo kako komentariše i morališe o mom učešću u komisiji. Govorimo o čovjeku koji mi je nudio mito za podršku filmu “Jesen samuraja”. U slučaju dogovora bio je spreman da im se nametne kao koproducent i “pomogne” finansiranje filma koji sam i prije njegovog javljanja htio da podržim svojim glasom jer mi se mnogo dopadao “Mali Buda” i potencijal “Samuraja”. Tako me je stavio u veoma nezgodnu situaciju. Htio sam da obavijestim Upravni odbor FCS, ali mi je bilo žao jer bi to vjerovatno vodilo diskriminaciji “Samuraja”, a možda i cijelog konkursa. A opet ako se Bjelogrlić zaista uključi kao producent u “Samuraja”, onda im sigurno ne bih mogao dati svoj glas što ne bi bilo fer prema autorima. Zato sam odlučio da sačekam i bio sam u pravu. Kad je dobio negativan odgovor od mene, Bjelogrlić je ostavio “Samuraja” i odletio da vjerovatno lešinari na nekom drugom mjestu – navodi, između ostalog, Gaga Antonijević.

On je u mejlu priložio i prepisku sa Bjelogrlićem iz 2016. godine u kojoj se, između ostalog, navodi da bi u slučaju njihovog dogovora “moglo da se zaradi oko 100 soma, a možda i više”, a Antonijević to u odgovoru kategorički odbija.

Odgovor Dragana Bjelogrlića

Povodom ovih optužbi Dragan Bjelogrlić je dostavio redakciji Blica odgovor koji prenosimo u cijelini:

“Nikakvu prepisku takve vrste nisam vodio sa Predragom Antonijevićem, niti sam mu nudio mito. Kako je došlo do toga da se lažira mejl komunikacija od prije skoro četiri godine, utvrdiće se u sudskom postupku i pred nadležnim organima.

Zašto se ovaj gnusni napad na mene pojavio baš sada?

Dana 25. 12. 2019. godine održana je sjednica Grupacije za kinematografiju, na čijem sam ja čelu, i svih strukovnih udruženja iz oblasti kinematografije. Ovom prilikom, a nakon razgovora sa Upravnim odborom Filmskog centra Srbije i predsjednicom UO Jelenom Trivan, koji je održan u Privrednoj Komori Srbije, izglasano je nepovjerenje predsjednici UO Jeleni Trivan i celom UO FCS i donijeta je odluka da se od članova UO zahtjeva da podnesu ostavke.

Taj zahtjev formalno je poslat 8. 1. 2020. godine (dostavljam ga kao prilog ovom pismu). Istog dana kolega Predrag Antonijević dostavlja Asocijaciji reditelja izmišljenu prepisku sa početka 2016. godine, kojom optužuje mene za nuđenje mita Komisiji kojom on u tom trenutku predsedava, da bi se dodijelila sredstva za snimanje jednog filma.

Postavlja se pitanje zašto Gaga Antonijević nije u skladu sa zakonskim obavezama prijavio nadležnim organima i UO FCS ovo moje navodno protivzakonito ponašanje u aprilu 2016. od kada datira izmišljeni mejl, nego čak četiri godine kasnije i to baš na dan kada se traži smjena Jelene Trivan i UO FCS?

Da apsurd bude veći, Komisija FCS je dodjelila sredstva filmu za koji sam navodno nudio mito. Šta više i moj film je dobio sredstva istom tom prilikom. Da li ovo znači da treba da očekujem novi mejl u kom mu nudim pare i za moj projekat za koji sam dobio podsticaje?

Više je nego očigledno da cela ova navodna afera ima za cilj da skrene pažnju sa činjenice da je cjelokupna filmska industrija ujedinjena te da je jednoglasno zahtjevala smjenu Jelena Trivan i celokupnog UO Filmskog centra Srbije. Jasno je da, već ustaljenim metodama ‘spinovanja‘, tema medija ne treba da bude zahtjev za smejnu Jelene Trivan i OU FCS, već moje navodne ‘koruptivne aktivnosti‘.

Ne želim da budem dio ove hajke i po ovom pitanju se više neću oglašavati, sve što imam rješavaću pred nadležnim institucijama.”

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI