NOVI GLAS

Glas prošlosti -Između mita i istine: Kako je najsurovija ruska vladarka osvetila smrt svog muža?

Jedan od najmoćnijih parova stare Rusije bili su Igor zvani “Mudri”, koji je bio sin Rjurika, osnivača Rusije, i Olga, u cijelom kraljevstvu poznata kao “ljepotica Olga”. Igor je pokorio plemena Ugliča, Drevljana i Pečenega, a predvodio je dva pohoda protiv Vizantije 941. i 944., u kojima je opsjedao Carigrad.

Rat bez pobjednika okončan je 944. godine, trgovačkim mirom. Međutim, neuspjeh u ratu protiv Vizantije, kao i nedostatak ratnog plijena, ubrzao je društvena kretanja u saoj Rusiji, te je ubrzo izbila i buna zbog visokih poreza. Pobunu su podigli Drevljani, a Igor je lično otišao da se obračuna s njima. Godine 945. Igor je u jednoj bici zarobljen, a ubrzo i surovo ubijen. 

Olga je bila skrhana. Imala je sa Igorom trogodišnjeg sina Svjatoslava, a legenda kaže da je svako ko bi joj predložio da se ponovo uda bio skraćen za glavu. Međutim, ubrzo je stigla jedna dosta ozbiljnija bračna ponuda.

 Drevljani, nakon što su ubili Igora, poslali su Olgi poruku da je “Igor bio poput vuka koji uništava sve pred sobom”, ali da nju smatraju drugačijom. Predlažu joj da se uda za njihovog princa Mala, te da se na taj način smiri i uzavrela situacija u carstvu. Naivni Drevljani su pomislili da će ovim potezom preuzeti glavnu ulogu u carstvu. Međutim, sudbonosno su podcijenili Olgu. 

Olga im je poručila da prihvata njihovu velikodušnu ponudu, te da im želi pokazati posebno poštovanje pred stanovnicima Kijeva. Pozvala ih je da dođu, da bi ih jednim brodom provozala kroz grad da ih ljudi vide i pozdrave. Dravljani su ponudu prihvatili. Međutim, kad se delegacija starijih Drevljana ukrcala na brod, Olgini vojnici su cijeli brod spustili u jedan rov i žive zakopali sve putnike na njemu.

Ali, to nije bio kraj Olgine osvete. Nakon toga je Drevljanima, koji nisu znali za sudbinu prve delegacije, poslala poruku da želi da joj “pošalju svoje najuglednije muškarce za pratnju kako bih mogla doći kod vašeg princa sa dostojnim počastima “. Nakon što su dobili njenu poruku, Drevljani su učinili kako je tražila.

Olga je muškarce dočekala sa osmjehom na licu ,te im je ponudila uživanje u termama, kao što je bio običaj u to vrijeme. Čim su ušli u terme, Olga je naredila da se vrata zaključaju i da se kompletan objekat spali.

Ponovno se javila Drevljanima, zahtjevajući od njih velike količine medovače. Uz to je od njih tražila da pripreme njenom suprugu veliku sahranu, kako bi joj se na taj način izvinili za njegovu smrt. Naivni Drevljani su opet poslušali, a Olga se na pogrebu ponašala normalno i toplo, pa su se prebrzo opustili.

Na gozbi poslije sahrane, sačekala je da se svi napiju i onda je iskoristila njihovu nepažnju – u jednom trenutku je naredila svim svojim vojnicima da ih nespremne zakolju. U svom posljednjom činu osvete protiv Drevljana, poručila im je da su obavezni plaćati porez u obliku ptica. Oni su poslušali i prikupili sve ptice, pa su ih darovali Olgi.

Ona je poklon primila, a zatim na nogu svake ptice privezala komad tkanine umočen u sumpor. Kako je pala noć, stanovnici su zapalili svoje baklje zbog svjetla. Računala je da će ptice odletjeti natrag svojim vlasnicima čim ih pusti na slobodu. Sumpor, baklje i tkanina započeli su požar u kome je izgorio cijeli grad, kaže legenda.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!