NOVI GLAS

“Božićno primirje” – Fudbalski meč na ničijoj zemlji u jeku najvećeg rata u istoriji!

UEFA je 2014. Godine otkrila spomenik na mjestu na kom je, u decembru 1914. usred rata, odigrana fudbalska utakmica između zaraćenih strana. Ovaj događaj se naziva Božićno primirje.

Nedaleko od belgijskog grada Ipre, bjesnio je rat Britanaca i Francuza sa jedne, i Nijemaca sa druge strane. Bio je to zloglasni rovovski rat, u kome su i jedna i druga strana bili čvrsto ukopani u svoje položaje. Nedaleko jedni od drugih, često su se dovikivali i provocirali preko pedesetak metara “ničije zemlje”.

Na Badnje veče te 1914. Godine, njemačke rovove su, gle ironije, ukrasile božićne jelke, koje su po naređenju Kajzera raspoređene na sve frontove da bi digle moral vojnika. Uskoro se iz njemačkih rovova začula božićna pjesma. Nekoliko minuta potom, i iz britanskih rovova su zapjevali pjesme iste tematike.

Oprečne su tvrdnje o tome ko je prvi napustio rov, ali se pouzdano zna da je “ničija zemlja”, koja je dijelila zaraćene strane, postala oaza mira. U nevjerovatnoj sceni kakva se rijetko kada desila u istoriji, vojnici koji su prethodnih dana ubijali jedni druge, razmjenjivali su poklone te Badnje večeri. Bile su to mahom cigarete ili čokolada, tu i tamo neka kap alkohola, da bi se, nakon kratkog vremena provedenog u božićnom transu, i jedni i drugi vojnici vratili na položaje.

Kao da to nije bilo dovoljno, sutradan se desio jedan od najbizarnijih fudbalskih mečeva u istoriji. Jedan Škot je, na Božić 1914., usred rata, odnekud izvukao fudbalsku loptu i “izašao na teren”. Kao po komandi, za njim je izletjelo još nekoliko Škota u prepoznatljivim kiltovima ispod kojih nisu nosili ništa.

Nijemcima nije trebalo dva puta govoriti. Na improvizovani fudbalski teren u vidu zaleđene ledine na “ničijoj zemlji” je izašao i “njemački tim”, i tada je odigrana čuvena “utakmica na Božićno primirje”. Fudbalska pravila su, i na takvom terenu, strogo poštovana, a postojao je i sudija, mada se ne navodi koje je nacionalnosti bio.

Njemački poručnik Johanes Niman je zapisao da su Nijemci pobijedili sa 3:2.

Ali, ovaj dašak humanosti u apokalipsi Velikog rata razljutio je visoke komande obje vojske. Nakon što je “Božićno primirje” potrajalo još jedan dan, nastavljene su ratne operacije, a činilo se da su na tom dijelu fronta namjerno pojačane borbene aktivnosti, da nekom slučajno ne bi palo na pamet nešto slično.

Posljednji živi svjedok “božićnog primirja” iz 1914. bio je Škot Alfred Anderson, koji je 2005. umro u 109. Godini.

U mjestu Alderšot, 17. decembra 2014., odigrana je utakmica između britanske i njemačke vojske. Sjećanje na “božićno primirje” iz 1914. živi.

 

Rubi

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!