NOVI GLAS

Bijeljina – Neobičan hobi srednjoškolca Nikole : Izrađuje makete i osvaja nagrade

Makete bijeljinskog srednjoškolca Nikole Pljevaljčića nagrađene su na brojim takmičenjima, uglavnom zlatnim medaljama.

Ovaj srednjoškolac je izradu maketa započeo kroz dječju igru, koja je karakteristična za mlađi uzrast. Kako ističe, volio bi da se više njegovih vršnjaka bavi maketarstvom kako bi mogao da razmjenjuje iskustva, nauči nešto novo, ali i prenese stečeno znanje.

Maketarstvo je specifična profesija, ali i hobi, kojim se bave kreativni ljudi čija mašta i vješte ruke pretaču stvarnost u minijaturu. Postoji od davnina i uvijek se smatralo da je za to potreban poseban dar.

Nikola u svom kutku doma Pljevaljčića stvara godinama unazad razne modele aviona, tenkova i drugih vojnih vozila i mašina. Oduvijek ga je fasciniralo sve što ima veze sa vojskom, ratovima, istorijom.

– Radim vojne, ali i civilne makete poput maketa automobila, kuća, lokomotiva, cjelokupnih naselja, geografskih predjela i drugih modela. Mene više zanima vojno maketarstvo, pri kojem morate da naučite o funkcionisanju raznih oružja i oruđa, o njihovoj svrsi, prednostima i nedostacima, o tome koliko su bili važni kroz istoriju pojedini tenkovi, avioni, rakete i kakva je bila njihova uloga u ratovima – kaže Nikola.

Ovaj hobi u sebi ujedinjuje ljubav prema tehnici, interes za istoriju, razvoj tehnologije i kreativnost. Najvažniji su ljubav i strpljenje.

– Moji drugari slobodno vrijeme provode uz kompjuter ili televizor. I ja to radim, ali ne u tolikoj mjeri. I najčešće tražim po internetu modele, najnovija dostignuća, objave o takmičenjima i rezultate koje drugi maketari postižu. Učim tako i o tehnikama, vrstama materijala, boja, alata koji se koriste – kaže Nikola.

Ovaj dječak na takmičenjima u Srbiji i Hrvatskoj redovno osvaja nagrade. Uglavnom one najsjajnije. Organizatori međunarodnih takmičenja u maketarstvu prepoznaju njegov talenat i uloženi trud.

– Na prvom takmičenju „Dunav 1255” u Novom Sadu osvojio sam srebrnu i bronzanu medalju za dva aviona. Tu sam upoznao i maketare iz Slovačke, ali i drugih gradova Srbije i Hrvatske. Na novogodišnjem kupu, koji se održava u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu, izložio sam sedam maketa i osvojio četiri medalje, jednu zlatnu, dvije srebrene i jednu bronzanu. Išao sam i na takmičenje u Zagreb, a nedavno i u Slavonskom Brodu na „Festung kupu“ sam osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Bio sam i na izložbi u Banjaluci gdje sam se družio sa članovima kluba maketara „Kastel”. Divno je upoznati ljude sa istim interesovanjima – priča ovaj bijeljinski gimnazijalac.

Kaže da se od maketarstva u našoj zemlji ne može ostvariti prihod, ali da je taj hobi u razvijenim zemljama veoma cijenjen.

Sportista

Nikola kaže da mu maketarstvo pomaže za opuštanje i odmor od svakodnevnih obaveza u školi. Uporedo s ovim hobijem bavi se sportom. Ranije je trenirao džudo, a sada odbojku. Želja mu je da upiše Mašinski ili Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .