NOVI GLAS

Skandal – Rusija isključena sa Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva u fudbalu!

Svjetska antidoping agencija (VADA) uzburkala je sportsku javnost pošto je Rusiju isključila sa svih velikih takmičenja u naredne četiri godine.

To praktično znači da će Rusiji biti zabranjeno da se takmiči na sljedećim Olimpijskim igrama koje se održavaju u Tokiju 2020. godine.

Ova drastična kazna izriče se zbog navodnih manipulacija vezanih za korišćenje dopinga i ostalih nedozvoljenih sredstava.

Ovo takođe znači da će, ukoliko kazna ostane na snazi, Rusija biti sprečena da učestvuje i na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 2022. godine.

Ipak to ne znači da će ruski sportisti biti odsutni sa OI. Onima koji učestvuju u individualnim sportovima je ostavljeno da mogu pod zastavom Olimpijskih igara da se takmiče kao pojedinci.

– Ovakva vrsta obmane predstavlja napad na kredibilitet sporta i svojevrsna je uvreda za sportski pokret širom svijeta. MOK ostaje pri odluci da bi krivci trebalo da budu kažnjeni na najgrublji mogući način zbog ozbiljnosti kršenja strogih pravila – navodi se u prošlonedjeljnom saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ostaje da se vidi da li će se Rusija žaliti na ovu odluku i kako će sve ovo uticati na predstojeće Olimpijske igre.

 

(republika)

POSTANIMO PRIJATELJI