NOVI GLAS

Ljubomir je ostvario svoj san – U njegov rstoranu Lisabonu redovno svraća Ronaldo, a glavni specijalitet je burek!

U tradicionalnom izboru prestižnog britanskog magazina “Monocle” za 2017. godinu restoran “Bistro 100 Maneiras” iz Lisabona proglašen je za najbolji na svijetu.

Vlasnik i glavni šef ovog restorana je Srbin izbjegao iz Sarajeva Ljubomir Stanišić, koji se jednog dana iz iznajmljenog beogradskog sobička koji je dijelio sa majkom i sestrom sa 200 posuđenih maraka u džepu, otisnuo na put u bijeli svijet.

Sa rancem na leđima put ga je odveo preko Mađarske, Holandije, Španije, sve do Lisabona.

Danas je Ljubomir jedna od najvećih zvijezda svjetske kulinarske scene, njegova emisija “Papa kilometros” godinama je bila među najgledanijim na kanalu “24kitchen”, uz specijale zvijezda poput Džejmija Olivera i pokojnog Entonija Burdejna, inače Ljubinog velikog prijatelja.

Vlasnik je nekoliko restorana i dva hotela, u Lisabonu i u Africi. U njegovom “100 Maneiras”-u specijalitete su kušale mnoge poznate ličnosti, poput Kristijana Ronalda, Roberta De Nira, Monike Beluči, Džona Malkoviča, Madone…

Na meniju Bistroa “100 maneiras”, su svima nama dobro poznati specijalitet.

“Burek sam ubacio za moju dušu, a onda se ispostavilo da je postao glavni hit. Portugalci su odlijepili. I Ronaldo, moj dobar prijatelj, obožava bosanski burek. Često ovdje svraća, uvijek kada dolazi u Portugal. Naših je ovdje malo, dođu ponekad ovi fudbaleri što igraju za Benfiku. “Daj brate nešto naše!” – a ja im onda serviram burek”, priča Ljubomir.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE

 

NoviGlas/Serbiantimes.info

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .