NOVI GLAS

Ko je bio nacista od kojeg je i Hitler zazirao – “Firer” ga je zvao “čovjek sa gvozdenim srcem”

Zvali su ga “čovjek sa gvozdenim srcem” i svakako je bio jedan od najozloglašenjih nacista. On je čovjek koji je izmislio “konačno rješenje” i gradnju brojnih logora smrti – a puno ime bilo mu je Rajhard Tristan Eugen Hajdrih.

Bio je SS general, šef bezbjednosti Rajha, general policije i na čelu organizacije koja je brutalno gušila svaku pobudu nacistima. Mnogi istoričari smatraju da je jedna od najmračnijih figura Drugog svjetskog rata.

Mladost

Od malena je usvajao nacionalističke ideje, jer mu je otac bio njemački nacionalista. Bio je talentovano dijete i odličan sportista, ali povučen i posramnjen pričama da ipak ima jevrejsko porijeklo. Ovo ipak nikad nije dokazano.

Njegovo “političko osvješćavanje” dogodilo se na nakon Prvog svjetskog rata, kada je mladi Hajdriih učestvovovao u gašenju civilnih pobuna socijalista, kao dio sile koja je djelovala u “zaštiti privatne svojine”.

Zbog poraza u ratu, inflacija je zahvjatila Nemačku, a mnoge porodice su usiromašile, pa i njegova, koja je ranije spadala u red dobrostojećih.

Upoznavanje sa nacistima

Kao mladić, Hajdrih se opredijelio da služi u njemačkoj mornarici. Bio je poznat kao ženskaroš i upravo je preko žene saznao za Nacističku partiju. Bio je oženjen Litom fon Oten, koja je bila vatreni Hitlerov pristalica.

U tom periodu je Hajdrih upoznao Himlera, koji ga je predstavio samom Adolfu Hitleru, a ubrzo počinje i njegov rad kao kontra-obavještajac. Hitleru se dopao i Hajdrih, ali i njegove ideje, pa je on brzo napredovao do same “Braon kuće” u Minhenu, sjedišta nacističke partije.

Hajdrih je odigrao značajnu ulogu u postavljanju Hitlera za vrhovnog vladara Njemačke. Kreirao je mrežu špijuna koja je bila jako djelotvorna zahvaljujući metodama terora koje su sprovodili. Zajedno sa Himlerom uspio je zastrašivanjem da zauzme policiju.

Ubrzo je Hitler postao državni sekretar, Gering je osnivao Gestapo, a njih dvojica su, uz Hajdrihovu pomoć formirali i prve logore, koji su u početku služili za zatvaranje političkih protivnika.

Hajdrih i Himler su, po Hitlerovoj naredbi, sproveli masovno hapšenje svih protivnika nacističke partije, od kojih su skoro svi ubrzo i likvidirani. Taj događaj u istoriji je ostao poznat kao “Noć dugih noževa”, a stradalo je preko 200 ljudi.

Gestapova “noć i magla”

hajdrih je bio udarna pesnica Gestapoa, a Gestapo je poslužio nacistima da uvedu pravu strahovladu, kojom su slomili svaki otpor u društvu. Zakoni su izmijenjeni tako da je svaka osoba mogla biti uhapšena bez suđenja.

Nakon što je aneksirana Austrija, Hajdrih je “Fireru” predstavio svoj “plan konačnog rješenja” – progon i uništenje svih Jevreja.

Nacisti su na početku rata dobro stajali na stranim frontovima, što su iskoristili da se obračunaju i sa “domaćim neprijateljima”. Hitler je napisao dekret pod nazivom “Noć i magla”, koji je predviđao tajno hapšenje svih protivnika Rajha, diskretno, pod okriljem magle i noći. Izvođenje ove naredbe bilo je povjereno Hajdrihu, koji je bio beskompromisan – skoro 7000 ljudi je stadalo na ovaj način.

“Praški kasapin”

Nadimak pod kojim je ostao najpoznatiji u istoriji, Praški kasapin, nije dobio nezasluženo. U Češku je stigao 1941., gdje je postavljen od strane Hitlera za upravnika, a već u prva tri dana ubio je 92 osobe. Njegova namjera da “germanizuje Češku” u praksi je značilo surov obračun sa svim pripadnicima bilo kakvog otpora, i masovnim uništavanjem Jevreja.

Smatra se da je tokom njegovog stolovanja u Pragu oko 60.000 čeških Jevreja poslato u logore smrti.

Ubistvo

Čehoslovačka vlada u egzilu u Londonu pripremila je plan da ubije Hajdriha, simbol njemačke okupacije Češke. Gerilci su krišom stigli u Prag, gdje su pripremili atentat. Jedan od vojnika, Gabrič, presreo je Hajdrihov automobil sa mitraljezom u rukama i bio oči u oči sa “praškim kasapinom. Ali, mitraljez je zakočio, kada je Hajdrih gledao smrti u oči. Međutim, Gabričev saborac je potom bacio bombu na autoobil. Iako je Hajdrih preživio ekspoloziju, bio je teško ranjen.

Automobil u kojem je pucano na Hajdriha

Iz njemačke su stigli najbolji ljekari, ali Hajdrihu nije bilo spasa. Ubrzo je pao u komu, a potom i preminuo.

Češki atentatori su uspjeli da pobjegnu i sakriju se u jednu katedralu, koju je ubrzo okružilo 800 nacističkih vojnika. Nakon herojskog otpora, kada im je ponestalo municije, Česi su se odlučili na samoubistvo, radije nego da padnu u ruke nacistima.

Hajdrihovo tijelo je prevezeno u Berlin, a sahranjen je na vojnom groblju kao heroj uz najveće počasti. Sahrani je prisustvovao i Hitler lično.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .