NOVI GLAS

Kako živi najpoznatija narkomanka na svijetu – Danas ima 57 godina i kaže da “čeka smrt”

Kristijana F, glavna junakinja knjige “Mi, djeca sa stanice Zoo” koja ju je učinila “najpoznatijom narkomankom na svijetu”, danas ima 57 godina i kaže da čeka smrt.

Christiane F. Cover Bild fr den Levante Verlag . Photo : Marcel Mettelsiefen

Kada je 1978. izašla knjiga “Mi djeca sa stanice Zoo” tada 16-godišnja Kristijana je već bila proživjela pakao. Sa 12 je počela da puši hašiš, s 14 godina je prvi put uzela heroin, a brzo se našla u začaranom krugu narkomanije i prostitucije na berlinskoj stanici Zoo, poznatoj po prostituciji maloljetnika.

Majka je uspjela da je izvuče iz toga kad ju je poslala kod bake na selo, nakon čega je Kristijana bila “čista” pet godina. Reporteri Sterna otkrili su je kad je svjedočila na suđenju pedofilu koji je djeci za seks plaćao heroinom, a ubrzo je njena priča protresla svijet kao knjiga, a zatim i film “Mi, djeca sa stanice Zoo”, šokirajući i podstičući rasprave o zavisnosti i prostituciji maloljetnika širom Evrope.

Bila je to najstrašnija knjiga koju su tinejdžeri mogli da pročitaju osamdesetih, a čitali su je milioni – čitaju je i danas.

Snimljen je i film “Mi, djeca sa stanice Zoo” (1981), koji se njoj, doduše, nije baš dopao.

“Ne opisuje kako sam odrastala i kako sam zanemarena od mojih roditelja. Moj otac je bio pijanica, i maltretirao je mene i moju sestru. Bio je ljut čovjek, a moja mama nije mogla ništa da uradi. Mama je imala romansu sa drugim čovjekom i više brinula o sebi. Kao dijete bila sam veoma usamljena. Htjela sam negdje da pripadam i borila sam se sa svijetom”, ispričala je kasnije.

Ipak, u tom trenutku svijet je bio njen. Davala je intervjue, glumila, gostovala na festivalima… I to je tad zvučalo kao srećan kraj ove priče. Nije bio.

– Zbog toga što me nije bilo sramota da ispričam svoju životnu priču, odjednom sam postala poznata i svi su željeli da pričaju sa mnom. Osjećala sam se strašno, kao neko zamorče. Svi su se pitali da li sam mrtva, da li ću izdržati, da li sam i dalje zavisnik. Ni za šta drugo nisu bili zainteresovani, osim za to što sam zavisnik. Zato se kajem što sam uradila film i knjigu – ispričala je nedavno.

Kristijana je bila najpoznatija narkomanka na svijetu i nije trebalo mnogo da se vrati svom poroku. Između 1982. i 1985. godine, živjela je u Cirihu gdje je upoznala književnike Frideriha Direnmata, Patriša Hajsmit i Patrik Ziskind. U intervjuu iz 2013. godine, ona je objasnila da je “živjela između poznatih književnika i heroinske scene” pa je opisala park Placšpic u Cirihu kao “Diznilend za džankije”.

PHOTO: DEUTSCHER LEVANTE VERLAG

Osamdesetih je sa momkom Aleksandrom Hakejem snimila dva albuma, glumila u filmovima… Poslije je otišla u Los Anđeles, gdje je upoznala, družila se i drogirala sa brojnim poznatim facama.

Navodno je, čak, spavala sa Dejvidom Bouvijem, koji joj je još kao tinejdžerki bio heroj. Ipak, morala je da napusti Ameriku kad ju je policija uhvatila s drogom i u Njemačku se vratila 1993. godine.

Više puta je pokušavala da izliječi zavisnost i sredi svoj život. Dva puta je prekidala trudnoću, a onda je 1996. rodila sina Filipa. I njegovog oca je upoznala na odvikavanju. On ju je ostavio, a njoj je 2008. socijalna služba oduzela dijete.

Nije mogla da se pomiri s tim, pa ga je otela i pobjegla s njim u Amsterdam. Mediji su izvještavali da se ne brine o sinu, da pije i uzima heroin. Nije dugo izdržala – vratila se u Njemačku, predala sina, a dvije godine kasnije oduzeli su joj roditeljsko pravo. Filip je dobio staratelje, ali je nastavio da viđa majku.

O svom životu poslije 1978. Kristijana priča u knjizi “Moj drugi život”, objavljenoj prije nekoliko godina. Nastavak priče “Mi, djeca sa stanice Zoo” Kristijana je povjerila novinarki Sonji Vuković (inače Njemici srpskog porekla).

– Naš prvi susret je bio nevjerovatno upečatljiv. Izgledala je divno. Imala je svježe ofarbanu kosu, lakirane nokte, crveni karmin, prekrasni kaput. Ali, kada je skinula rukavice, vidjeli su se ožiljci na rukama. To su bili ožiljci njene prošlosti. Ona je potom počela da priča sama od sebe, tako da nisam morala ni da postavljam pitanja. Više puta smo se našle. Morate znati da sa Kristijanom nije moguć „normalan“ rad. Ipak, između nas se stvorio prijateljski odnos – ispričala je novinarka.

A Kristijana, ona je i dalje zavisnik.

Pričalo se da je psihički vrlo nestabilna, ponekad čuje glasove i bježi iz svog stana u beskućništvo. Boluje od hepatitisa C koji je dobila osamdesetih godina, i ciroze jetre, a mediji o njoj pišu samo kad uleti u probleme s policijom.

– Mogu da umrem svakog časa, ali ne žalim ni za čim u životu, jer mislim da ništa nisam propustila. U redu sam. Ne bih nikome preporučila da ide mojim putem, ali to je moj život – rekla je Kristijana u jednom intervjuu – prije nego što se ponovo povukla u samoću.

 

(Noizz.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI