NOVI GLAS

Da li ste čuli za Norovirus? Ovo su simptomi

Norovirus poznat kao “zimska buba povraćanja” koja izaziva opasne stomačne tegobe tokom zimskog perioda pogađa sve više ljudi u Srbiji.

Svaki period godine ima određene specifičnosti koje su uslovljene vrstom mikronapasnika koji izaziva bolest, a tokom zimskog perioda jedan od najzaraznijih, koji se veoma brzo pronosi (od 10 do 100 partikula virusa je dovoljno da se prenese infekcija) jeste norovirus.

“Zimska buba povraćanja”, kako ga drugačije nazivaju, prenosi se kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama, konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane, a izaziva stomačne tegobe kod djece i odraslih. Period inkubacije je kratak, od 12 do 50 sati.

Simptomi norovirusa

Simptomi norovirusa obično se pojavljuju u okviru jednog do dva dana od zadobijene infekcije, ali takođe mogu da se manifestuju u okviru 12 časova. Glavni simptomi oboljenja su malaksalost, dijareja i povraćanje, a u nekim slučajevima se javlja visoka temperatura, bolovi u glavi, rukama, nogama, kao i u stomaku.

Koliko dugo traje?

Iako se ovaj stomačni virus manifestuje brzo i izaziva slabost i bol, u odnosu na druge viroze njegovo trajanje je nešto kraće, obično od dva do tri dana.

Preporuka ljekara je da pacijenti tokom ovog perioda ostanu kod kuće, dakle da miruju i odlože svoje obaveze sve dok se simptomi ne smire. Takođe, pacijentima se savjetuju da tokom bolesti se uzdržavaju od posjeta i tako spriječe virus da se dalje širi.

U slučaju da simpotomi ne prestanu nakon nekoliko dana, obavezno je da se oboljeli jave svom izabranom ljekaru, a posebno u slučajevima ako imaju hroničnih problema sa bubrezima.

Kako se liječi norovirus?

Dok ne postoji propisana terapija za norovirus, savjet je da zbog obilnog povraćanja, povedete računa o hidrataciji. Potrebno je da pijete što više tečnosti kako biste tijelo opskrbili fluidima koje gubite zbog povraćanja i dijareje. Pored vode, unosite što više svježe cijeđenih sokova i supa. U slučaju mučnine, opredijelite se za nešto lagaiju hranu, pirinač, krompir, testenine i hleb. Jake bolove i temperaturu možete ublažiti paracetamolom.

Širenje virusa se može sprečiti pranjem ruku vodom i sapunom, a dobro je znati da gelovi i maramice na bazi alkohola ne mogu da ubiju ovaj opasni virus. Savjet stručnjaka je i da obvezno na visokoj temperaturi operete sve stvari koje su stupile u dodir sa virusom, poput posteljine i odjeće.

Srećom, ove godine se u Srbiji virus bilježi u pojedinačnim slučajevima za razliku od zime 2018. godine kada je napravio pravu epidemiju u vrtićima i školama. Zbog brzine širenja epidemiolozi su ga tada nazvali “ferari” virusom.

 

 

(telegraf)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .