NOVI GLAS

Vojin Mitrović na glavni kandidat za mjesto ministra komunikacija i transporta BiH

Na sjednici Predstavničkog doma PBiH u srijedu Zoran Tegeltija (SNSD) biće potvrđen za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Nakon potvrde, Tegeltija će u narednih desetak dana održati sastanke sa koalicionim partnerima na nivou BiH i RS i predložiti imena novih ministara u Savjetu ministara BiH. Prema ranijem dogovoru lidera SNSD, HDZ i SDA, Srpskoj je pripalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta i Ministarstvo izbjeglica i raseljenih lica. Pored tri ministarska, Srpska je dobila i tri zamjenička mjesta i to u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu civilnih poslova.

Kako je “Novostima” potvrđeno iz više izvora iz SNSD, ova stranka daće sve ministre iz RS. Staša Košarac, aktuelni šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, biće novi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Za Ministarstvo komunikacija i transporta BiH najozbiljniji kandidat je poslanik u PBiH Vojin Mitrović, mada izvori iz SNSD kažu da je vrlo moguće da to mjesto dobije SNSD iz prijedorske regije.

– Ozbiljan kandidat pored Mitrovića za ministra je i Dražen Vrhovac, poslanik u NS RS, koji dolazi iz Prijedora – kažu izvori iz SNSD.

Za mjesto ministra izbjeglica i raseljenih lica BiH, gdje treba da se imenuje neko iz reda ostalih, spominje se ime Jasminke Krivokuće, takođe iz SNSD. Kada se govori o tri zamjenička mjesta za Srbe, u fotelju zamjenika ministra odbrane mogao bi sjesti Mirko Okolić iz Doboja, bivši član SDS, a sad član grupe političara koja se priklonila Obrenu Petroviću, bivšem gradonačelniku Doboja koji je iz SDS prešao u SNSD.

– Imenovanje Okolića nije još sigurno, jer Obren Petrović nije imao nikakvih zahtjeva prema centrali SNSD kada je u pitanju Savjet ministara i moguće je da to mjesto dobije neko drugi iz SNSD – kažu izvori iz SNSD.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH trebalo bi da ostane Goran Ćosić iz NDP Dragana Čavića, koji je nakon izbora napustio opoziciju i prešao u vladajuću koaliciju u Srpskoj. Jedino mjesto koje još nije određeno je zamjenik ministra bezbjednosti BiH. Ta fotelja će biti predmet razgovora koalicionih partnera u RS. Najveće šanse da dobije tu fotelju zasada ima DNS.

Marko Pavić, predsjednik DNS, kaže da o foteljama u Savetu ministara BiH još nije razgovarano između koalicionih partnera i da će razgovori na temu mjesta u Sarajevu biti nakon što Zoran Tegeltija i zvanično bude potvrđen u PBiH za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Staša Košarac, aktuelni šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, potvrdio je “Novostima” da definitivno ide u Savjet ministara BiH.

– Očekujem da već u srijedu Zoran Tegeltija bude potvrđen u Parlamentu BiH. Nakon toga slijede razgovori sa koalicionim partnerima oko imena ministara – ističe Košarac.

On dodaje da će nakon što Tegeltija dobije imena budućih ministara, slijede procedure provjera u Parlamentu BiH i kod drugih institucija.

– Nakon provjere imena i potvrđivanja istih, očekujem da do kraja godine bude formiran Savjet ministara BiH – poručio je Košarac.

Klub poslanika

Odlazak Staše Košarca i Vojina Mitrovića u Savjet ministara značiće i nova lica u Klubu poslanika SNSD u PD PBiH. Umjesto Košarca u Parlament BiH ulazi prim. dr Ljubica Miljanović, potpredsjednica GO SNSD Trebinje. Ukoliko Mitrović dobije ministarsku fotelju, umjesto njega u PBiH ulazi Sanja Vulić, aktuelna predsjednica Skupštine grada Doboj. Prelaskom Košarca u Savjet ministara, doći će i do promjene na čelu Kluba SNSD, a mjesto šefa kluba preuzeće Snježana Novaković Bursać.

 

(novosti)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .