NOVI GLAS

Skandalozan sadržaj udžbenika istorije za osnovce – “Navedi dobre strane Danka u krvi”!?

U udžbeniku istorije BIGZ-a za sedmi razred se promoviše tiranija okupatora. Navodi se da su janičari mogli da se uzdignu na društvenoj ljestvici. “Otimanje djece od porodica je najmračniji vid nasilne promene vjere”, kaže profesor Ković.

Sugerisati da su djeca koja su otimana od roditelja kao danak u krvi – ako promjene vjeru i pređu u islam – imala mogućnost da napreduju u osmanskoj hijerarhiji je nedopustivo. Treba se upitati koliko je djece janičara napredovalo. Jedan je bio Mehmed-paša Sokolović, a hiljade njih su završili kao pješadija i topovsko meso u Osmanskom carstvu. Izrazito negativan običaj neko tretira kao da je bio normalan. Ako bi se te vrijednosti prenijele na druge istorijske periode, onda bi to značilo da tako treba da se ponašamo i kada drugi okupatori dođu.

Ovako istoričari komentarišu sadržaj jedne lekcije u udžbeniku iz istorije za sedmi razred osnovne škole, u kojoj piše:

– Danak u krvi je omogućavao dječacima da napreduju na društvenoj ljestvici, a oni su zauzvrat bili potpuno odani sultanu. Tako su mnogi od njih postali članovi važne i uticajne elite Osmanskog carstva.

Udžbenik je izdao BIGZ, a u njemu se đacima daje zadatak: “Navedite pozitivne i negativne strane danka u krvi.”

– Ne postoji pozitivna strana ovog užasnog običaja. To je toliko strašno, kao kada bi neko za 50 godina rekao “navedite dobre strane Holokausta” – kažu naši sagovornici.

Istoričar Miloš Ković kaže da je danak u krvi bio jedan od najstrašnijih vidova zlostavljanja stanovništva u Osmanskom carstvu.

– Iza svake promjene vjere stajao je pritisak i nasilje u ovoj ili onoj formi – ističe Ković – Otimanje djece od porodica je vjerovatno najmračniji vid nasilne promjene vjere, a ljudi u 16, 17. i 18. vijeku to su doživljavali na isti način kao i mi danas.

Ković kaže da je tačno da su se pred nekim od tih dječaka otvarala vrata karijere u imperiji, ali otimanje od porodica i nasilna promjena vjere i sredine uvijek su ostavljali neizbrisiv trag u njihovoj svijesti.

– Samo pojedinci kao Mehmed-paša Sokolović su zadržali veze i lojalnost svom starom zavičaju i porodici – kaže Ković.

Inače, “specifično” tumačenje danka u krvi nije jedina lekcija koja bode oči u udžbenicima istorije. Jedna od najspornijih tema u istorijskim udžbenicima je i Jasenovac, pa je tako u udžbeniku iz istorije za osmi razred ovom logoru posvećen mali prostor.

Prije nekoliko godina đaci 6. razreda iz istorije su učili da su Albanci starosjedioci na Balkanu i da su njima Srbi oteli zemlju. Nakon burne reakcije javnosti, ta lekcija je izbačena iz udžbenika.

Vlasnik BIGZ finansijer HDZ

Izdavačku kuću BIGZ kupila je prije desetak godina hrvatska “Školska knjiga” čiji je vlasnik hrvatski tajkun Ante Žužul, bivši finansijer HDZ.

I izdavačke kuće “Logos” i “Klet” su u vlasništvu Ante Žužula, Danijela Žderića i Slovenca Roka Kvaternika.

 

(novosti)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .