NOVI GLAS

Bijeljina – Završeno suđenje : Luka mu rekao da je njegovoj ženi napravio dijete, a onda ga je Đorđe rasporio

Saslušanjem još jednog svjedoka, Branislava Bojkića, u Okružnom sudu u Bijeljini, završeno je suđenje Đorđu Bojkiću (28) iz Jablanice kod Lopara, kojeg optužnica tereti za ubistvo Luke Stevića (34) iz istog sela na Majevici.

Ubistvo se dogodilo 15. maja prošle godine u večernjim satima, a tijelo ubijenog Stevića pronađeno je tri dana kasnije u jednoj šupi zarasloj u travu i korov. Nakon što je konstatovano da je dokazni postupak okončan, tužilac Muris Šabić je u završnoj riječi naveo da je kroz dokazni postupak dokazano da je optuženi Bojkić počinio ovo krivično djelo.

– Ubistvu je prethodila kraća rasprava između optuženog Bojkića i oštećenog Luke Stevića uz konzumaciju alkohola. Smišljeno i planski, serijom od osam udaraca tupim predmetom u predjelu glave, u namjeri da Stevića liši života, Bojkić je uzeo nož i zadao još pet udaraca Steviću, od čega tri uboda u grudni koš. Jedan ubod nožem bio je fatalan, jer je Steviću rasječena srčana kesa i zid desne srčane komore – naveo je Šabić, koji je zatražio maksimalnu kaznu za optuženog.

Bolna uvreda

Branilac optuženog Đorđa Bojkića, advokat Petko Budiša u završnoj riječi zatražio je da se Bojkiću sudi za privilegovano krivično djelo, odnosno za ubistvo na mah, jer nije imao namjeru da ubije Stevića, s kojim je godinama bio u prijateljskim i kumovskim vezama i odnosima.

– Oštećeni Stević je Bojkića teško uvrijedio, tako što mu je u jednom trenutku rekao da mu je on napravio dijete, čak mu je i opsovao dijete u jednom trenutku. Moj klijent je tada izgubio kontrolu i ubistvo je bilo nekontrolisana reakcija i teška zabluda. Uvreda puno više boli kada vas uvrijedi draga osoba. Kod mog klijenta afekt gnijeva visokog intenziteta izazvao je privremenu duševnu poremećenost. Njegovo upravljanje postupcima bilo je bitno smanjeno, što je potvrdilo i neuropsihijatrijsko vještačenje – obrazložio je advokat Budiša. Presuda će biti izrečena 11. decembra.

Izrazio kajanje

Optuženi Bojkić je izrazio kajanje i žaljenje što se ubistvo desilo, pogotovo što je, kako je rekao, 14 godina s ubijenim Lukom Stevićem bio nerazdvojan. On je rekao da nije imao namjeru da ubije čovjeka koji mu je bio više od brata, te da je tim činom uništio i svoj život.

Sporne povrede glave

– Upornost i bezobzirnost u izvršenju krivičnog djela nije dokazana. Što se tiče povreda na glavi, vještak je potvrdio da se radi o povredama koje su mogle nastati od pada i udarca o šporet, prag ili namještaj. Materijalni dokaz nije pronađen – kazao je advokat.

 

(avaz)

POSTANIMO PRIJATELJI