NOVI GLAS

Smrt pred publikom – Karol je bio čovjek koji se bavio prkošenjem smrti

Ime Karola Sočeka ostaće upamćeno u stvaranju jednog holivudskog žanra. Ali, njegovo zanimanje bi se teško moglo pojednostaviti kao „kaskader“. Soček je bio tip čije je osnovno zanimanje bilo prkošenje smrti, bez obzira na broj kamera koje ga snimaju.

I mora mu se priznati da je bio sjajan u svom poslu. Od stotina vratolomija koje je izveo, imao je samo jednu pogrešnu. Ta greška bila mu je i zadnja.

Nijagara, ljubav stara

Na ivicama Nijagarinih vodopada, Karol je snimao intervju, u kojem je potvrdio da već mjesecima planira svoju novu vratolomiju. Tom prilikom je najavio da će se za nekoliko dana spustiti niz Nijagarine vodopade u specijalno dizajniranom buretu.

Ova objava je izazvala veliku pažnju, pa su se u zakazano vrijeme pojavili brojni novinari, radoznalci, navijači, ali i policija. Soček se pojavio na vrhu vodopada, na pedesetak metara visine, zajedno sa crvenim buretom na kome je pisalo „Nije bitno da li ćeš uspeti ili ne, bitno je da održiš svoju reč…ili to barem pokušaš.“

Publika ga je egzaltirano pozdravila, a nekoliko trenutaka kasnije je vidjela crveno bure kako se stropoštava niz vodopad. Tih par sekundi koliko je trajao „pad“, niko nije disao. Potom se bure otvorilo i iz njega je izašao oduševljeni Karol uz delirijum okupljenih. Bio je povrijeđen, krvav, ugruvan, ali je preživio i uspio u svom naumu. Zabavu i oduševljenje koje je uslijedilo donekle je pokvarila policija, koja je privela Sočeka jer nije imao odgovarajuće dozvole za izvedenu vratolomiju. Nakon što je kažnjen sa 500 dolara, Karol je konačno mogao da uživa u slavi koju je, zahvaljujući medijima, stekao.

Zbog love padaju glOve

Potom je shvatio da je neimar, te je odlučio da napravi muzej na Nijagari, koji bi prevashodno bio posvećen vratolomijama izvedenim na vodopadu. Našao je kompaniju koja bi djelimično finanasirala projekat, ali to nije bilo dovoljno. Odlučio je da svježe stečenu slavu iskoristi za prikupljanje sredstava.

Nevjerica je zavladala nakon što je najavio svoj sljedeći poduhvat. Rekao je da će, kao dio narodske tradicionalne manifestacije „Šou uzbuđenja i derbi destrukcije“, da se u svom improvizovanom buretu spusti sa krova hjustonskog Astrodom, jedne od najvećih sportskih građevina na svijetu. Iako su mnoge njegove kolege, poznate po svojoj hrabrosti, govorile, pa i apelovale na Karola da to ne pokušava, čovjek je dao riječ i nije želio da je pogazi.

Hjustone, imamo problem …

Tog 19. januara 1985., na Astrodomu se okupilo oko 35000 ljudi. Iako je upriličen kompletan šou karakterističan za manifestaciju koja se naziva „Šou uzbuđenja i derbi destrukcije“, zvijezda večeri je bio Karol Soček. Na vrhu stadiona njegovo specijalno bure izgledalo je jako maleno – djelovalo je nemoguće da izdrži takav pad. Na dnu je postavljen bazen sa vodom, takođe nevelik, 4m dubok i 5m širok, koji je trebao da ublaži direktan sudar sa tlom.

Svih 35 000 ljudi je sa nevjericom gledalo brutalni pad, koji se nije završio kako je zamišljen. Naime, bure je palo na ivicu bazena sa vodom, te tako voda nije odigrala ulogu koja joj je bila namijenjena. Stadionom se orio aplauz, dok se u buretu Karol borio za život. Udarac od pada je bio prejak, te je ubrzo hitna pomoć uletjela na stadion. Soček je odveden u bolnicu, a publika je ovacijama pozdravljala svog heroja, i dalje misleći da nije ozbiljno povrijeđen.

Povratak za Kanadu

Međutim, sutradan su mediji prenijeli tužnu vijest. Karol Soček, heroj sa Nijagare, poginuo je nakon svoje akrobacije na Aerodomu.

Po medijima su se ređale njegove kolege kaskaderi, koji su Sočekove poduhvate dizali u nebesa i stavljali ga na pijedestal najhrabrijeg čovjeka XX vijeka. Sahranjen je na groblju Dramond Hil, na Nijagarinim vodopadima, u Kanadi. Imao je samo 37 godina.

 

Rubi

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .