NOVI GLAS

Žene u istoriji Semberije – Semberka sa Kavkaza : Od Rusije, preko Ukrajine, do ravne Semberije

Da li znate ko je prva žena ljekar u Semberiji? NoviGlas i Fondacija “Lara”, u nastavku serijala “Žene u istoriji Semberije”, predstavljaju dr Jelenu Šeršavicki Skibinski.

Porijeklom sa Kavkaza, iz Bakua, ova kćerka inžinjera arhitekte, imala je dovoljno ambicije i podsticaja u porodici, da u Rusiji na početku XX vijeka pohađa univerzitetske studije.

U tome je nisu omeli ni Prvi svjetski rat ni potresi u otadžbini izazvani Oktobarskom revolucijom. Diplomu ljekara Elena Evgenievna Skibinska stekla je na Medicinskom fakultetu Imperatorskog Novorosijskog Univerziteta u Odesi 8. decembra 1918. godine.

Neko vrijeme po diplomiranju radila je kao asistent u hirurškoj fakultetskoj klinici, no početkom 1920. godine napušta Rusiju i odlazi u izbjeglištvo.

Put je doveo u Kraljevinu SHS, najprije u Kotor, gdje se iste godine udaje za Sergija Šeršavickog, a zatim u Sarajevo.

Poslije kratkog stažiranja u Državnoj bolnici u Sarajevu, imenovana je 24.11.1920. godine za honorarnog sreskog ljekara i upravnika bolnice u Srebrenici, a dvije godine kasnije premještena u Bijeljinu zbog naimenovanja supruga na mjesto sreskog sudije.

S obzirom na nedostatak ljekara bila je dodijeljena ambulantnoj službi i odmah se, rame uz rame sa kolegom i pretpostavljenim dr Kecmanovićem, uhvatila u koštac sa zdravstvenim (ne)prilikama u Semberiji.

Već 1923. godine, upravo na njenu inicijativu, osnovan je antituberkulozni dispanzer u Bijeljini koji je postizao i po 8000 pregleda godišnje.

Pored svakodnevne ljekarske prakse, ova izuzetno obrazovana žena (uz maternji ruski i jezik svoje nove domovine srpskohrvatski, govorila je i francuski i njemački) pomagala je i aktivnosti Prosvjetno-kulturnog društva „Filip Višnjić“ u Bijeljini.

Pred drugi svjetski rat dr Šeršavicki sa suprugom prelazi u Tuzlu gdje radi u školskoj poliklinici, a odatle se početkom rata preseljavaju u Istru, najprije u Kraljevicu, pa u Crikvenicu.

Kao prva ljekarka i pokretač antituberkuloznog dispanzera, svakako spada u red žena koje su ostavile trag u istoriji Semberije.

 

NoviGlas

(Publikacija “Žene u istoriji Semberije”)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .