NOVI GLAS

“Ostrvo prokletih” – Zavirite u posljednju kolonija gubavaca u Evropi (Video)

Spinalonga je danas nenaseljeno ostrvo na svega nekoliko stotina metara od sjeveroistočne obale Krita. Nekada je bilo poluostrvo.

U prošlosti je bio pod vlašću Venecije – 1579. godine su na ruševinama akropole Mlečani izgradili svoju tvrđavu koja je služila za obranu od Turaka sve do 1715. godine. Upravo oni su od mjesta i napravili ostrvo prekidajući vezu sa kopnom.

Ipak, mjesto je najpoznatije po svojoj mračnoj istoriji u prvoj polovini 20. vijeka kada je Spinalonga postalo kolonija oboljelih od lepre.

U tu je svrhu korišteno od 1903. do 1957. godine. I danas, kada se iskrcate sa broda kojim dođete na ostrvo, prolazite niskim i dugim tunelom, koji je poznat pod nazivom Danteova kapija. Taj naziv je dat u čast pisca “Pakla”, jer oboljeli od lepre nisu znali šta će biti sa njima, a povratka nazad nije bilo. Zaplašeni bolešću i pričama koje su kružile, lokalci su mjesto zvali “Ostrvo prokletih”.

Ipak, svi oni koji misle da je ovo bilo mjesto gdje su zaraženi gubom ostavljani da umru, zaboravljeni od svih, grdno se varaju! 

Bolesni su ovde živjeli u najboljim mogućim uslovima, obzirom na okolnosti. Redovno su im dopremane namirnice, lijekovi, svježe povrće i voće. Zahvaljujući Englezima, na Spinalongu je dopremljen i generator, te je ostrvo prvo na tom području imalo električnu energiju. Jednom nedjeljno održavane su pozorišne predstave, a radio je i bioskop.

Zabilježeni su i slučajevi zdravih ljudi koji su, potjerani bijedom, krišom dolazili na ostrvo kako bi tu živjeli.

Ovaj rijedak snimak iz 1935. svjedoči o životu na Spinalongi dok je ostrvo bilo naseljeno bolesnima:

Poslednji stanovnik ostrva, sveštenik, napustio je Spinalongu 1962. godine. Najmanje jednom godišnje, zbog uspomena koje ih vežu za ostrvo, ovo mjesto posjeti i nekolicina izliječenih, od kojih su neki živi još i danas.

 

(dnevno)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .