NOVI GLAS

Bijeljina – Pogledajte odakle Semberci dobijaju pitku vodu (Foto)

Područje grada Bijeljina snabdijeva se pitkom vodom sa Izvorišta „Grmić“. NoviGlas vas vodi na mjesto odakle se Semberci snabdijevaju pitkom vodom za koju kažu da je najčistija u BiH. Evo kako izgleda izvorište „Grmić“.

Izvorište „Grmić“ nalazi se u jugoistočnom dijelu grada, nedaleko od zgrade „Vodovoda i kanalizacije“. Samo izvorište sastoji s od 17 bunara. Instalisani kapacitet je oko 560 litara u sekundi, a iz dva pravca se napaja električnom energijom preko vlastitih trafoa.

Redovna sanitarna kontrola je obaveza zaposlenih u ovom preduzeću. Pristup samom izvorištu je osiguran i strogo je zabranjen prolazak bez dozvole nadležnih i prethodne pripreme.

Izvorište “Grmić” ima završen proces automatizacije izvorišta, nabavljen je mjerač protoka vode u cjevovodima i uređaj za automatsko doziranje hlora.

„Imajući u vidu činjenicu da je procjenjeni kapacitet izvorišta oko 1500-2000 l/s, treba reći da je jedan od osnovnih zadataka očuvanje kvaliteta vode na izvorištu posebno danas kada je na planeti Zemlji sve manje čiste i zdrave vode za ljudsku upotrebu“, kažu za NoviGlas u bijeljinskom „Vodovodu“.

Unutrašnjost hlorne stanice

Zašto je „Grmić“ tako važan?

Region sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine nema dovoljno izvorišta koje se mogu koristiti za ljudsku upotrebu, pa je i to razlog više da se izvorište „Grmić“ maksimalno zaštiti od zagađenja, jer ono može služiti vodosnabdijevanju regije cijele sjeveroistočne Bosne.

„Prvi korak na očuvanju kvaliteta vode izvorišta je da se središnji dio neposredne zone zaštite sa sjeverne i južne strane mora proširiti da bi se spriječilo direktno zagađenje bunara usljed obrade i vještačkog đubrenja zemljišta koje sadašnji vlasnici koriste u poljoprivredne svrhe“, objašnjavaju u „Vodovodu“.

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .