NOVI GLAS

Srpska princeza sa najneobičnijim imenom – Ko je Carica Nemanjić?

Kralj Milutin bio je, današnjom terminologijom rečeno, “ženskaroš”. Ženio se čak pet puta, a iz jedne od tih bračnih avantura ostala mu je ćerka neobičnog krštenog imena.

Kralj Milutin Nemanjić bio je jedan od najmoćnijih srednjovjekovnih srpskih vladara. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, proširio je državu do, za to vrijeme, neslućenih granica, a Srbija je uživala veliki međunarodni ugled. Iako su se preplitali privatni i vladarski život jednog kralja, nesporno je da je Milutin bio lak na žene. Ženio se pet puta, a imao ukupno četvoro djece.

Iz jedne od tih bračnih avantura, Milutinu je ostala ćerka neobičnog krštenog imena – Carica.

Carica Nemanjić (ponegdje se navodi i kao Zorica) bila je srpska princeza, ćerka kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad, ugarske princeze.

Iako brak sa Jelisavetom nije potrajao duže od godinu dana, srpskom kralju je iz njega ostala ćerka. Njenu majku, rodom iz Mađarske, Milutin je vratio u domovinu, ali je Carica ostala na njegovom dvoru i odrastala je sa ostalom kraljevom djecom.

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između braće Milutina i Dragutina Nemanjića.

> NASLOVNA – NoviGlas <

Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između srpske princeze Carice i francuskog plemića Šarla II Alansonskog, nasljednika Valoa. Ovaj brak trebao je da učvrsti savez između francuskog grofa i Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspjehom.

Šta je kasnije bilo sa princezom Caricom nije poznato. Negdje je moguće pronaći podatke da se udavala dva puta, ali ti podaci nisu pouzdani. Prikazana je na freskama u Gračanici i Dečanima.

 

NG/dnevno

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!