NOVI GLAS

Priče iza ulica – Ulica patrijarha Pavla : Nekanonizovani svetac u srcu Bijeljine

U centru Bijeljine kod zgrade opštine, od Karađorđeve ulice, počinje ulica u kojoj se s jedne strane nalazi muzej „Semberija“, a sa druge strane Centar za kulturu, a nosi ime Patrijarha Pavla.

To je ulica koja od samog gradskog jezgra vodi u Gradski park. Mnogi Bijeljinci i ne znaju naziv ove ulice, nego je u žargonu zovu – Ulica banaka, jer se u njoj zaista nalazi pet različitih banaka. Međutim, značajnija građevina u Ulici Patrijarha Pavla je manastir Svetog Vasilija Ostroškog, a tu je i privremeno sjedište zvorničko-tuzlanske eparhije.

Nedavno je obilježena desetogodišnjica smrti patrijarha srpskog Pavla, koji je bio i ostao omiljen u narodu kod pravoslavnih vjernika, a poštovan i od strane pripadnika drugih vjera. Patrijarha srpskog Pavla ljudi su zvali „živi svetac“, zbog njegove duhovnosti, skormnosti, vjere u Boga, u čovjeka uopšte i u svoj srpski narod. Čovjek koji je mnogo učinio za svoju crkvu i za svoj narod, bio je u teškim vremenima za Srpsku Pravoslavnu crkvu „svjetionik“ pravoslavlja i svih pravoslavaca u svom životu i u smrti.

Rođen je kao Gojko Stojčević u selu Kućanci u Slavoniji 11. septembara 1914. godine. Veoma rano je ostao bez roditelja, a njega i brata Dušana odgojile su baka i tetka, očeva najstarija sestra. Shvativši da je mali Gojko „nejak“ a veoma bistrog uma, njegova tetka ga je poštedjela seoskih poslova i omogućila mu da se školuje.

Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a nižu gimnaziju u Tuzli. Nakon toga se preselio u Sarajevo na dalje školovanje, gdje je završio šestorazrednu bogosloviju. Na bogosloviji je bio odličan đak, a bio je i zapažen pjevač u horu. Zbog studija Bogoslovije preselio se u Beograd 1936. godine, a studije je završio pred sam početak Drugog svjetskog rata. Medicinski fakultet, koji je studirao uporedo sa Bogoslovijim nije završio – zatekao ga je pomenuti rat.

Gojko je jedno vrijeme bio zaposlen i kao vjeroučitelj u Banji Koviljači. Tamo je jednom prilikom, da bi spasio život dječaku koji se davio u rijecim, skočio u vodu da ga spasi. Ubrzo poslije toga je obolio od tuberkuloze, a doktori su davali crne prognoze. Nakon nekog vremena otišao je u manastir i uspio je da se izliječi od te opake bolesti.

Bio je iskušenik u manastiru Blagoveštenje i tu se i zamonašio 1948. godine, gdje je dobio ime Pavle, po apostolu Pavlu. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je i ustoličen 1957. godine u prizrenskoj Sabornoj crkvi Svetog Đorđa. Kao episkop na Kosovu, stalno je ukazivao na progon i težak položaj srpskog naroda na Kosovu. Poslije duge službe u Pravoslavnoj crkvi kao episkop, izabran je za patrijarha srpskog 1990. godine, a ustoličen je 1994. godine u Pećkoj patrijaršiji.

Povodom izbora patrijarha Pavla kao 44. patrijarha po redu Srpske pravoslavne crkve, njegova svetost je izjavila: „Moje snage su slabe, to svi znate. Ja se u njih ne nadam. Nadam se u vašu pomoć, kažem i ponavljam, u pomoć Božiju kojom me je On i do sada držao. Neka bude Bogu na slavu i na korist Njegovoj crkvi i našem napaćenom narodu u ova teška vremena. Mi nemamo nikakav program patrijaršijske djelatnosti, naš program je Jevanđelje Hristovo.“

Patrijarh srpski Pavle bavio se naučnim i književnim radom. Objavio je monografije o manastiru Devič, manastiru Svetog Joanikija Devičkog, razne studije i molitvenike u kojima je autor. Patrijarh srpski Pavle upokojio se 15. novembra 2009. godine nakon duže bolesti, a sahranjen 19. novembra u manastiru Rakovica. Sahrani i opijelu prisustvovalo je preko 600.000 ljudi.

Po patrijarhu Pavlu zovu se mnoge ulice, škole, podignut mu je spomenik u Tašmajdanskom parku u Beogradu, ispred crkve Svetog Marka. U godini kada je desetogodišnjica smrti patrijarha Pavla, sve je „glasnija“ ideja o njegovoj kanonizaciji za sveca.

Smirenost je dakle, braćo i sestre, majka svih evanđelskih vrlina, jer se Bog gordima protivi, a smirenim daje blagoslov.

Patrijarh srpski Pavle

 

Marko Mitrović za

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!