NOVI GLAS

Mjesečna kirija od za 30 kvadrata 4.500 evra – Knez Mihajlova u Beogradu među najskupljima na svijetu!

Tačno 4.500 evra kirije za mjesec dana dobio je prije neki dan J.P. vlasnik lokala od 30 kvadrata u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Godišnji ugovor koji je potpisao sa jednom privatnom kompanijom glasi na fantastičnih 54.000 evra.

Da dobro ste pročitali, zakup kvadrata u centralnoj beogradskoj ulici u pješačkoj zoni danas staje 150 evra i ta cijena važi za potez u dužini od 600 metara, od hotela Moskva na Terazijama do fontane Delijska česma u Knez Mihailovoj ulici.

“Nešto jeftiniji kvadrat, od 80 evra do 100 evra mjesečno, može se naći nekoliko stotina metara naprijed i nazad od pomenutih tačaka. Ali i to nije zacrtano. Ono što jeste sigurno, je stav mnogih vlasnika lokala u centralnoj zoni da ih neće prodavati, jer Knez je uvek Knez, i sada i za sto godina, samo što će doći neke nove generacije”, kaže nam vlasnik jednog lokala na tom potezu.

Najskuplji su manji, sređeni lokali u prizemlju sa izlazima na pješačku zonu. Na cijeni značajno gube već poslovni kvadrati koji se nalaze na spratu. U oglasima se tako traži 800 evra na drugom spratu za 70 kvadrata u ulici udaljenoj stotinak metara od pješačke zone.

Da je poslovni prostor u beogradskoj Knez Mihailova ulici jedan je od najskupljih na svijetu za rentiranje, pokazalo je i istraživanje kompanije Kušman i Vejkfild. Prema njihovim podacima poslovni prostor u srcu prestonice nalazi se na 36. poziciji liste najskupljih šoping ulica na svijetu.

Prema procjenama te kompanije za promet nekretninama procjenjuje da je prosječna cijena u glavnoj beogradskoj pješačkoj zoni oko 1.080 evra po kvadratu godišnje, odnosno 90 evra mjesečno. U odnosu na listu u prethodnoj godini Beograd nije ni napredovao ni nazadovao.

Knez Mihailova je po ovom osnovu skuplja od Ilice u Zagrebu, Čopove u Ljubljani i Vitoševog bulevara u Sofiji, kao i Ulice “Makedonija” u Skoplju.

Najskuplji poslovni šoping prostor na svijetu nalazi se u Hong Kongu, u Kozvej Beju, gdje se se za jedan kvadratni metar poslovnog prostora treba izdvojiti oko 26.000 evra.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda najskuplji kvadrat poslovnog prostora u prošloj godini prodat je za 9.302 evra, a riječ je o poslovnom prostoru površine 43 kvadrata u prizemlju stambeno-poslovne zgrade u Knez Mihailovoj ulici.

 

 

(blic)

POSTANIMO PRIJATELJI