NOVI GLAS

Bijeljina – Zabrinjavajući podaci policije : Vrijeme je za paljenje alarma?

U nasilju u porodici samo u prošlom mjesecu povrijeđeno je 31 lice, podaci su Policijske uprave Bijeljina. Broj prijavljenih slučajeva povećan je u odnosu na oktobar prošle godine za 100 odsto, pa je, u odnosu na prošlogodišnjih 14, sada prijavljeno 29 slučajeva porodičnog nasilja.

Kako je za NoviGlas rečeno u bijeljinskoj policiji, ono što se promijenilo jeste da su žrtve otvorenije i spremnije da nasilnika prijave. Objašnjavaju da je to i uzrok navedene statistike.

“Jedan od razloga što se žene, koje su i najčešće žrtve nasilja, odlučuju da prijave je i taj što su institucije uključene u njihovu zaštitu. Izdvojio bih da smo proteklog mjeseca evidentirali 31 žrtvu nasilja u porodici, od čega su 4 lica zadobila lakše tjelesne povrede“, rekao je za NoviGlas načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić. 

S druge strane, u Fondaciji “Lara” ranije nam je rečeno da je u sigurnu kuću tokom prošle godine smješteno 11 lica. Na sajtu Fondacije stoji da žrtvama nasilja obezbjeđuju i pravnu pomoć i savjetovanje, te da je ovaj program iskoristilo 105 žena. 

Podaci za ovu godinu su, kako nam je rečeno, u fazi obrade, a na mjesečnom nivou se upućuju Džender Centru, koji ih dalje prosleđuje Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, koje je nadležno za prikupljanje podataka o žrtvama nasilja u porodici.

Uz to, postoji jedinstven telefonski broj za Republiku Srpsku – 1624, na koji mogu da pozovu žene koje su žrtve nasilja u porodici ili bilo ko drugi, ko ima saznanja da neko trpi nasilje u porodici.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!