NOVI GLAS

Žene u istoriji Semberije – Bijeljinka koja je oduševila englesku kraljicu (Video)

Rahela Alstaras, poznatija pod nadimkom Seka, bila je prva Bijeljinka u diplomatskoj službi. Tokom svoje bogate karijere obnašala je, između ostalog, i funkciju konzula u Geteborgu. Ovo je njena priča.

U Bijeljini je živjela do 1942. godine, odakle je njena porodica, poslije odvođenja u logor Jasenovac, morala da se spašava pred njemačkim i ustaškim okupatorom.

Iste godine Rahela Volah se priključuje partizanima, postavši borac XVII Majevičke brigade, zatim III Korpusa i XVI Armije u kojoj je dočekala kraj rata. Po demobilizaciji je raspoređena na službu u Predsedništvo vlade BiH gdje radi do 1948. godine, kada zbog prekomande supruga oficira JNA prelazi u Beograd. Kratko radi u Izvršnom vijeću FNRJ i Direkciji jugoslovenskog aerotransporta, da bi od 1957. godine bila premještena u Kabinet Predsednika Republike – Maršalat.

Uporedo sa radom nastavila je školovanje prekinuto ratom i intenzivno učila engleski jezik. Uskoro prelazi u Savezni sekretarijat za inostrane poslove u zvanju savjetnika u konzularnoj upravi – odsjeku za skandinavske zemlje. Kao sekretar za administrativne poslove od 1964. radi tri godine u Ambasadi SFRJ u Stokholmu.

Po povratku u Jugoslaviju u Upravi za konzularne poslove je raspoređuju u sektor za zemlje engleskog govornog područja – SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Australiju i NoviZeland. Godine 1971. odlazi u London na mjesto Drugog sekretara ambasade SFRJ što je značilo i zvaničan diplomatski status.

Za vrijeme boravka u Engleskoj u tri navrata je pozivana u Bakingemsku palatu gdje se susreće sa kraljicom Elizabetom, koja je bila posebno zadovoljna što u diplomatiji vidi i jednu ženu.

Poslednje službovanje Rahele Altaras u inostranstvu bilo je u Švedskoj od 1977. godine u zvanju konzula u Generalnom konzulatu SFRJ u Geteborgu. Ubrzo po povratku u Jugoslaviju, 1981. godine prva Bijeljinka u diplomatskoj službi Jugoslavije otišla je u zasluženu penziju.

Rahela je doživjela duboku starost. Preminula je 2012 godine, u 85 godini života, u Beogradu, a ovo je jedan od njenih posljednjih snimaka, na kome govori o gubicima koje je njena porodica pretrpjela u logoru Jasenovac:

 

 

NoviGlas

 

(Publikacija “Žene u istoriji Semberije”)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!