NOVI GLAS

Kako su Semberci osvojili “Ligu šampiona” – Veliki uspjeh kompanije “Intergaj” na evropskoj sceni!

Konjički sport u Semberiji, ali i cijeloj BiH, pa i regionu, proživljava neke od najtežih godina, vjerovatno i decenija. Međutim, nedavno je konj u vlasništvu jedne bijeljinske kompanije bljesnuo na evropskoj sceni i napravio uspjeh kakav se ne pamti kada su u pitanju konji čiji su vlasnici sa ovih prostora. Pobjednik je prestižne “Lige šampiona” u konjičkom sportu!

Kompanija “Intergaj” iz Bijeljine već dugo je jedna od rijetkih koja ulaže i energiju, ali i novac, u konje i konjički sport. Međutim, kako je taj sport u ovom regionu na amaterskom nivou, da bi ostvarili bilo kakve rezultate, morali su “konjičku sreću” potražiti u Mađarskoj. I uspjeli su u tome!

Ove godine je kompanija “Intergaj” kupila konja pod nazivom Nančo, koji, dok nije došao u njihove ruke, nije postizao značajne rezultate. Sportski konj, galoper, boravi u Mađarskoj, gdje redovno trenira i živi pravi sportski život pod palicom priznatog mađarskog stručnjaka Gabora Maronke. Idealno održavanje, pravilna ishrana i redovni treninzi napravili su od Nanča pravog šampiona, ali i biser u rukama ove bijeljinske kompanije. 

Već nakon nekoliko mjeseci koliko je bio u vlasništvu “Intergaja”, Nančo je eksplodirao. Pobijedio je u skoro svim trkama u kojima je učestvovao u Mađarskoj, pa su i ambicije vlasnika i trenera srazmjerno porasle.

“Nakon što je Nančo osvojio sve što se osvojiti moglo u Mađarskoj, odlučili smo da ga oprobamo u Baden Badenu, velikom evropskom centru konjičkog sporta, gdje je učestvovao u trci evropske “grupe tri”. Nismo imali pretjerana očekivanja, jer je tu konkurencija zaista jaka, ali se jesmo nadali nekom plasmanu, jer bi i to bio odličan rezultat. Na iznenađenje mnogih, pa donekle i nas samih, Nančo je osvojio ubjedljivo prvo mjesto u toj trci.”, rekli su za NoviGlas iz kompanije “Intergaj”.

Nakon trijumfa u Baden Badenu krajem oktobra, predstavnici kompanije “Intergaj” su odlučili da se oprobaju na najvećoj sceni. Nančo je prijavljen na trku “grupe jedan” u Minhenu, koja se još naziva i “Liga šampiona”, što je najviši rang takmičenja u Evropi.  

“To je zaista ozbiljan nivo takmičenja, najviši, ogroman je i nagradni fond, a ako u Evropi i postoji veća trka, to je možda u Engleskoj. Međutim, u toj trci su učestvovala dva konja iz Engleske, ostalo su bili njemački konji, i naš Nančo.”, kažu za NoviGlas iz “Intergaja”.

Da li se to još može nazvati iznenađenjem ili ne, pitanje je, ali je Nančo trijumfovao i na trci “grupe jedan” i iza sebe ostavio galopere iz Engleske i Njemačke! Na taj način je trijumfalno završio ovu sezonu, a sva je prilika da mu je namijenjena i velika nagrada – Nančo će krajem godine biti proglašen za najboljeg konja galopera Mađarske. 

Nančo je već postao prepoznatljivo ime na evropskoj trkačkoj sceni, a od njega se u sljedećoj sezoni mnogo i očekuje. Međutim, iz “Intergaja” navode da on nije jedina galoperska uzdanica ove kompanije. 

“Imamo još dva konja u Mađarskoj, ali to su nešto mlađi konji, koji se još nisu ni takmičili na velikim trkama. Međutim, očekujemo da će oni svoj puni potencijal dostići upravo u sljedećoj godini, za koju se intenzivno pripremaju pod palicom trenera Maronke.”, kažu za NoviGlas iz Intergaja. 

Tako je Bijeljina dobila još jednog velikog šampiona kog neće moći gledati na “domaćem terenu”. Nedostatak infrastrukture, sredstava, ali i ljudi koji se ozbiljno bave konjičkim sportom prinudio je one najambicioznije da pripreme, treninge i održavanje prebace u inostranstvo. 

A u sljedećoj sezoni će se o uspjesima galopera u vlasništvu “Intergaja” tek čuti, kako u regionu, tako i širom Evrope.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!