NOVI GLAS

Kako je najveća crkva pravoslavlja postala džamija

Zadužbina cara Justinijana devet vijekova je bila saborni hram Carigradske patrijaršije, ali je nakon pada pod Turke postala džamija, praktično čim je sultan stupio pod njene svodove. 

Carigrad, vijekovima uništavan spolja i iznutra, poklekao je pod naletom osmanlijskih snaga 29. maja 1453. godine, a sultan Mehmed II je, u skladu sa običajem, svojoj vojsci dozvolio tri dana nesputane pohare i pljačke, a sve što je od toga preteklo došlo u posjed vladara.

Aja Sofija bila je jedna od prvih na udaru, jer se među Turcima vjerovalo da sadrži velika blaga i dragocjenosti. Do danas nije poznato šta se sve krilo u toj crkvi, i šta je sve vojska osvajača iz nje pokupila.

Znamo, međutim, da su građani Carigrada, mahom djeca, stari i bolesni, svo vrijeme boravili u crkvi pokušavajući izmoliti Božiju intervenciju. Jedino su uspjeli izmoliti oprost grijehova prije katastrofe koja je neumitno nadolazila.

Žene, djevojke i djevojčice su na licu mesta silovane, starci i bolesni su ubijeni, dok su mladići i dječaci okovani i poslati na tržnice da se prodaju u ropstvo.

Nakon što su prošla tri dana koje je svojoj vojsci dao za pljačkanje, sultan Mehmed II je ušao sa svojom pratnjom u Konstantinopolj. Prvo se zaputio u Aja Sofiju, a na nju se odnosila i prva sultanova zapovijest u osvojenom gradu. Naredio je da se najveća crkva pravoslavlja pretvori u džamiju.

Ulema koji je bio pored njega se popeo na prekadionicu i izgovorio šehadet: „Srcem vjerujem i jezikom se izjašnjavam da nema boga osim Alaha i da je Muhamed Božiji rob i Božiji poslanik“. Time je počeo proces konverzije ove zadužbine cara Justinijana, od sabornog hrama Carigradske patrijaršije u islamsku bogomolju.

Iako je bila prilično oštećena tokom opsade i pohare koja je uslijedila, već prvog juna je u njoj održana prva molitva petkom, kojoj je prisustvovao i sultan Mehmed II Osvajač lično. Narednih godina, decenija i vijekova, originalnom izgledu crkve su dodavani minareti i drugi elementi džamije, koja je toj svrsi služila nepunih pet vijekova.

> NASLOVNA – NoviGlas <

Od 1931. godine, Aja Sofija je prestala biti džamija, a nakon rekonstrukcije, ponovo je otvorena, ovaj put kao muzej, što je ostala do danas.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI