NOVI GLAS

Žene u istoriji Semberije – Kako je Hanumica pomogla izgradnju najstarijeg hrama u Bijeljini?

Najstarija crkva u Bijeljini, a ujedno i najstariji građevinski objekat je Crkva Svetog Georgija. Njena izgradnja započeta je 1867. godine, a završena je pet godina kasnije, 1872. I to je dobro poznata priča. Međutim, ono što se mnogo manje zna je da je izgradnju crkve, poklanjanjem zemljišta, pomogla jedna dobročiniteljka, Hanumica.

Prema skromnim izvorima ime ove Bijeljinke dovodi se u vezu sa gradnjomSrpske pravoslavne crkve 1867-1872.godine.

Kada je Crkvena opština na čelu sa uglednim gradskim trgovcima Perom Hadži-Čolakovićem, Milkom Jovičićem i Perom Živanovićem dobila od turskih vlasti pozitivan odgovor za podizanje nove crkve u Bijeljini nedostajalo im je dovoljno zemljišta u Srpskoj varoši na kome će biti sagrađen za to doba velelepan hram Svetog Georgija.

Potomak stare muslimanske porodice Hanumica Osmanbegović učinila je izuzetno plemeniti gest prema svojim sugrađanima i Srpskoj crkvenoj opštini, poklonivši sopstveno zemljište kojim je proširen posjed za crkvu i novi  parohijski dom.

Tako se ovaj ženski lik nameće kao primjer dobročinstva i ljubavi prema bližnjem. U kratkom periodu, od 1992. godine jedna od gradskih ulica je nosila njeno ime.

 

 

 

NoviGlas

(Publikacija “Žene u istoriji Semberije”)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .