NOVI GLAS

Jatko se rodio u avionu – Dobio ime po JAT- u i dobio doživotnu kartu za avion!

Nečije životne sudbine su poput filma. Priča o Jatku Todevu jedna je od njih.

13. februara 1978., tokom leta B-707 iz Jugoslavije za Australiju, u avionu se porodila Marija Todeva iz Makedonije. Bio je to jedan od prvih takvih slučajeva u istoriji vazdušnog saobraćaja.

Marija je imala samo 18 godina. U osmom mjesecu trudnoće ukrcala se u avion koji je letio iz Beograda ka dalekom Sidneju. Tamo je očekivala svog supruga Stojana, koji je stigao u Australiju nekoliko mjeseci ranije u potrazi za boljim životom. Dva sata prije slijetanja počeo je porođaj.

Stjuardesa i stjuard su je sklonili od putnika, i pomogli joj da na svijet donese zdravo muško dijete.

Kaže se da je pupčana vrpca presječena makazama i dezinfikovana viskijem. Tako je avion koji je poletio sa 106 putnika stigao u Sidnej sa jednim putnikom više. Već sljedećeg dana vijesti o “bebi u avionu” pojavile su se u svim jugoslovenskim i svjetskim novinama.

Kuma bebe bila je pilot leta i svjedočila je o ovom izvanrednom događaju. Krstili su Jatka u čast aviokompanije JAT (danas poznate kao Air Serbia). On je jedina osoba na svijetu čije je rodno mjesto registrovano u avionu IU-AGI.

Jatko je takođe dobio doživotno pravo da besplatno leti sa JAT-om, do bilo kojeg odredišta na svijetu. Vjerovali ili ne, ali u posljednjih 39 godina, ovaj poklon nikada nije koristio. Mogao je putovati gdje god je želio, ali odlučio je da ostane u Australiji, gdje do danas živi sa porodicom.

 

(kurir)

POSTANIMO PRIJATELJI