NOVI GLAS

Okružni sud Bijeljina – Osuđen otac koji je ubio petomjesečnog sina

ZORAN Milošević (28) iz sela Zagoni kod Bratunca osuđen je u Okružnom sudu u Bijeljini na 11 godina zatvora zbog ubistva petomjesečnog sina Miljana.

Milošević je proglašen krivim za teško ubistvo, a u presudi se navodi da je djelo počinio u stanju smanjene uračunljivosti, odnosno u stanju povišene emocionalne napetosti.

Monstruozni zločin dogodio se 24. marta u porodičnoj kući u kojoj je Milošević živio zajedno sa svojom nevjenčanom suprugom Jelenom Manjkalović.

U presudi se navodi da se Milošević u jutarnjim časovima posvađao sa suprugom oko toga ko će da nahrani dijete.

– Iritiran time što beba nije prestajala da plače, i revoltiran svađom, prišao je krevecu, zgrabio dete i bacio ga na krevet.

Potom je bebu udarao rukama i nogama po glavi i tijelu, da bi je ponovo podigao i bacio na pod – navodi se u presudi.

Djetetu je naneo teške povrede u vidu preloma leve potkolenice, i temene kosti krova lobanje. Iako mu je ukazana ljekarska pomoć, dječak je od posledica zadobijenih povreda preminuo 3. aprila u UKC u Tuzli.

Milošević je uhapšen tek 16. aprila i od tada se nalazi u pritvoru, koji mu je odlukom suda produžen. Vrijeme, provedeno iza rešetaka, uračunato mu je u izrečenu kaznu.

U obrazloženju presude predjsednik sudskog veća Mensur Đonlić je naveo da je prilikom određivanja visine kazne, vijeće imalo u vidu činjenicu da je djelo počinjeno u stanju smanjene uračunljivosti u koje se Milošević sam doveo sticajem životnih okolnosti.

– Određena je kazna između najmanje, desetogodišnje kazne i dugotrajnog zatvora – rekao je Đonlić.

Pojasnio je i da između tužilaštva i odbrane nema sporenja, i da se tokom izvođenja dokaza nije precizno moglo utvrditi koja je povreda prouzrokovala smrt djeteta, ali je najvjerovatnije bio presudan udarac glavom o oštru ivicu, odnosno brid troseda, što je dovelo do teškog oštećenja po život važnih centara u mozgu.

Osuđeni Zoran i njegova nevjenčana supruga živjeli su na ivici egzistencije. On je proglašen radno nesposobnim. I pored toga odrađivao je sezonske poslove, izvlačio drva iz šume i povremeno radio s putujućim luna parkom. O njemu je brinuo stric, koji mu je i bio staratelj.

 

 

(novosti)

POSTANIMO PRIJATELJI