NOVI GLAS

Odlazak zlatnog momka – Preminuo Mihajlo Sporić, jedan od najboljih fizičara Srbije (Video)

Nakon duge borbe koja je trajala skoro dve godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti.

Takođe Matematička gimnazija, čiji je Mihajlo bio učenik, izrazila je duboku žalost zbog ove tužne vijesti.

“Duboko nas je potresla vijest o preranoj smrti našeg Mihajla Sporića (maturirao 2016). Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše. Nesebično je volio Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvijek ćemo te voljeti!”

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umesto cvijeća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za decu oboljelu od raka Nurdor, prenosi portal “Novi Magazin”.

Bio je dobitnik brojnih nagrada

Mihajlo je bio nosilac je Vukove diplome iz Matematičke gimnazije, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički i studirao je na Kembridžu u Velikoj Britaniji.

Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odsjeku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

 

(blic)

 

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .