NOVI GLAS

Bijeljina – Mihailo pozajmljuje glas likovima iz crtanih filmova, ali on je mnogo više od toga (Foto)

Da li ste se ikada zapitali ko se krije iza glasova likova u animiranim filmovima? Među onima koji svojim glasom daju život i karakter omiljenim junacima vaših mališana je i jedan glumac sa adresom u Bijeljini. Međutim, sinhronizacija je samo jedan u nizu poslova kojim se bavio i kojima se bavi ovaj svestrani umjetnik. NoviGlas vam predstavlja Mihaila Maksimovića.

Tridesetčetvorogodišni Mihailo Maksimović rođen je u Kovačevcu kod Mladenovca. U Bijeljinu ga je doveo posao, a zadržala ljubav. Time smo i započeli razgovor.

„Mihailo Maksimović je pre svega otac jedne male Milice i suprug jedne divne Brankice. Porodičan čovek, pa tek onda glumac – nekada neuhvatljiv, nekada veliko dijete, ali prije svega čovjek koji zna prioritete u životu”, započinje za NoviGlas priču Mihailo.  

Glumac je…glumac je…glumac

Mihailo je završio je Fakultet dramskih umjetnosti  u Beogradu, nakon čega su se nizale uloge u pozorištu i nekoliko ostvarenja na “velikom platnu”.

“Ono što je gradilo moj glumački put su uloge ostvarene u pozorištu “Boško Buha” u Beogradu, uloge na filmu “Zajedno”, te igranje u nekoliko serija”, priča nam Mihailo.

Za svoju diplomsku predstavu osvojio je niz nagrada.

“Sa diplomskom predstavom “Azbuka – Vukov rečnik” Miloša Žutića ostvario sam dvije pobjede na festivalu monodrame i pantomime u Zemunu 2009.godine”, priča ovaj nasmijani mladi čovjek.

Mihaila trenutno gledamo i na malim ekranima, jer je dio glumačke postave serije “Dobro jutro komšija” koja se emituje na BN Televiziji.

Dobar glas daleko se čuje

Međutim, ono što malo ko zna jeste da se Mihailov glas može skoro svakodnevno čuti u većini domova, jer se bavi i sinhronizacijom crtaća za popularni kanal Minimax.

“Već 10 godina sinhronizujem crtane za djecu. To je nešto gdje glumački zanat dolazi do izražaja. Igranje glasom, govornim radnjama i time bojiti karakter likova je izuzetno zahtjevan glumački posao”, objašnjava za NoviGlas MIhailo.

Posebno mu je drago jer te crtaće gleda i njegova ćerka.

“To je zahtjevan glumački posao gdje nema laganja. Djeca znaju kada ih lažete i u pozorištu, a na ekranu se vezuju za vjerodostojan lik. To iskustvo mi je pomoglo i u daljem građenju nekih likova kroz posao”, kroz osmjeh priča Mihailo.

Neki od crtaća na njegovom deceniju dugom spisku su “Bibi i Tina” “Čagington”, “Tomas i drugari”, “Vatrogasac Sima”, “Mini kuvar”, “Romeo i Julija” i mnogi drugi.

“Dobro veče poštovani gledaoci”

Ovaj glumac se, kao i njegove mnoge kolege, okušao i u svijetu novinarstva. Radio je na dvije bijeljinske televizije, ali, kako kaže, to nisu vode u kojima želi da pliva.

“Svijet novinartsva je jedan kovitlac ako mene pitate”, kaže kroz osmjeh Mihailo i dodaje “Za moje shvatanje to je veoma ozbiljan i odgovoran posao, ali jednostavno nismo uspjeli da budemo na istim talasnim dužinama. Mimoilazili smo se u kreativnosti”.

Kako kaže, u novinarstvu se okušao, ali se u taj svijet više ne bi vraćao.

“Ja sam čovjek emocije, a za taj posao nekada emocije stavljamo po strani te bih ja to rekao ovako -novinarstvo je samo jedna usputna stanica i zanat koji sam donekle savladao ali ne u potpunosti”.

Proscenijum

Trenutno je angažovan kao professor u školi glume “Proscenijum” koja već tri godine postoji u Centru za kulturu “Filip VIšnjić” u Ugljeviku.

“To me dodatno stimuliše da neka vrijedna djeca vole i budu redovna u svijetu imaginacije pozorišnog stvaralaštva koje im pomaže da se kreativno razvijaju. Imali smo deset premijera za tri godine, a preko stotinu mališana prošlo je kroz ovaj studio”.

Iako je škola prvenstveno namijenjena djeci, odnedavno su polaznici i najstariji i to, ni manje ni više nego roditelji djece koja su se sa Mihailom družila prethodnih godina.

Milica i tačka

Na kraju, karijeru ipak stavlja na stranu, jer je njegov najveći uspjeh rođenje ćerke Milice i u tom smjeru govori i o željama za budućnost.

“Sebe za 5 godina želim da vidim prije svega zdravim zajedno sa mojom porodicom. Moja karijera je moja porodica”, kaže za NoviGlas Mihailo i dodaje da trenutno radi na projektu o kom će tek biti riječi.

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .