NOVI GLAS

Bijeljina – Upoznajte Miloša : Njegova priča će vas inspirisati, ali i postidjeti (Foto)

Dvadesetšestogodišnji Miloš Pantić iz Bijeljine živi život običnog mladića. Zaposlen je kao šef administracije u jednoj advokatskoj kancelariji, završio je srednju školu i fakultet, ima položen vozački ispit i otac je petogodišnje djevojčice. Međutim, Miloš je sve, samo ne običan, jer Miloš je gluvonijem. NoviGlas vam donosi njegovu priču.

Iako se, služeći se govorom, poprilično lako sporazumijeva sa onima koji ne govore znakovni jezik, put nije  bio lak iako on o svemu govori sa lakoćom.

“Srednju školu sam upisao u Beogradu,u specijalnoj školi za gluve i nagluve. Poslije toga sam upisao fakultet, Viša politehnička škola, smjer grafički dizajn. Poslije par poslova počeo sam da radim ovdje u advokatskoj kancelariji”, započinje priču za NoviGlas Miloš.

Bez sluha je ostao sa godinu dana, greškom ljekara.

Kad sam imao godinu dana normalno sam čuo i onda sam dobio upalu krajnika. U to vrijeme lijekovi nisu bili za spuštanje temperature, pa su mi dali injekciju koja iznenada spusti temperaturu, a posljedica je gubitak sluha. Većina mog godišta ima te probleme”, objašnjava nam Miloš.

Međutim, to ga nije obeshrabrilo i što je najvažnije, kaže, nije obeshrabrilo njegovu majku. Trebalo mu je 13 godina da savlada govor.

“Najprije sam išao u Beograd kod logopeda, na jednu kliniku gdje su mi “izvlačili” svako slovo. To je trajalo četiri i po godine, do mog polaska u školu. A onda je moja majka donijela, iako tešku, veoma ispravnu odluku. Odlučila je da me upiše u redovnu školu. Znala je da će mi biti teško, ali je isto tako znala da ću morati da se trudim da se sporazumijevam. I bila je u pravu”, priča za NoviGlas Miloš.

Kako kaže, majka mu često kaže da je on završio dva fakulteta jer je, pored onog za dizajn, naučio da govori za 13 godina, što je, imajući u vidu njegove godine i koliko je rano ostao bez sluha, veliki uspjeh.

Pantomimičar koji uči španski

Miloš za sebe kaže da je veoma znatiželjan. Radio je brojne poslove. Jedno vrijeme je čak bio i pantomimičar, radio je u automehaničarskoj radnji kod rođaka, a pored savladavanja govora, išao je i nakurseve španskog, engleskog i njemačkog jezika.

Ja sam te svoje barijere prešao zato što sam bio uporan. Pet puta pitam da ponove to što su rekli ali najbitnije je da ne odustaju od toga što namjeravaju. Ako ništa ne pokušaš, ništa ne uspiješ i ništa ni ne naučiš”, poručuje ovaj mladić.

Pored redovnog posla, kod kuće razvija privatni biznis.

“Imam svoj mali biznis. Bavim se naljepnicama, štampa majica, šolje, da kažem reklamni materijal”.

Kolege za njega imaju samo riječi hvale. Tu je da u arhivi pronađe sve što treba ili riješi neki problem sa računarima, jer je to oblast u kojoj najbolje pliva.

“Ovde mene kolege koliko ja vidim obožavaju. Ja sam prije ovoga radio u štampariji, a oni nisu imali čovjeka koji je znao da radi sa mašinama kompjuterima, štampačima, tako da sam ja njima na neki način olakšao. Još radim i neke poslove oko arhive, pa se desi da neko izgubi predmet, pa ja pregledam sve to, pa nađem”, kaže za NoviGlas Miloš i kroz osmjeh dodaje – Glavno je da je redovna plata.

Miloš je otac šestogodišnje djevojčice sa kojom voli da provodi svoje slobodno vrijeme. Na pitanje kako sebe vidi u budućnosti, kaže da je siguran u to da će nastaviti da uči, a šta će život donijeti -ko zna.

 

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .