NOVI GLAS

Bijeljina – Kraj jedne ere : Zatvara se kultni bijeljinski kafić “Bufalo”

Danas je posljednji dan bijeljinskog andergraunda. Nestaje jedan od simbola Bijeljine, barem one pozitivne, mlade, nasmijane, urbane i lucidne, jer svoja vrata zatvara kafe bar „Bufalo“.

„Rupa“ sa baštom koja je često zauzimala i cijeli sokak u kojoj se nalazila, nakon tri decenije trajanja prestaje da postoji. Večeras je „oproštajno veče“ nakon kojeg Bijeljina i njen noćni život više neće biti isti.

Iako mu je popularnost rasla i opadala periodično, bilo je to mjesto gdje je svako ko je držao do sebe odlazio na „zadnju turu“ nakon žestoke večeri. U Bufalu ste za jednim stolom mogli zateći tako različite ljude kakve je još mogla spojiti jedino vojska ili robija. I priključiti im se.

Urbani kauboji i moderni boemi bili su zaštitni znak ovog lokala koji je decenijama predstavljao svijetlu tačku bijeljnskog noćnog života. Jedan je od najodgovornijih za svojevremenu ekspanziju DJ-eva, koji su po brojnosti u jednom trenutku mogli da se porede sa fotografima. Hiljade priča, anegdota, sudbina, započetih ljubavi i slomljenih srca utkane su u istoriju kafića koji dugo neće biti zaboravljen.

Bufalo je bio kafić jedinstvene atmosfere, u kom je svako bio malo bolji ili interesantniji nego što je zaista. Kafić koji je na divan, romantičarski način spajao ljude složenih i različitih karaktera i omogućavao im harmonično druženje, ili barem tolerantno postojanje jednih pored drugih.

Svako ko se u Bijeljini smatrao urbanim, redovno je tu dovodio svoje goste „sa strane“, da pokaže da Bijeljina nije samo ono što se na prvi pogled čini. Bijeljina nikada nije i neće imati svoj „Studio 54“, ali je Bufalo bio nešto najbliže tome što je postojalo u krugu od stotinjak kilometara.

Iz ovog kafića su potekle brojne generacije onih koje svakodnevno srećemo po gradu, dok čekaju djecu iz škole ili se nerviraju dok razgovaraju telefonom, one koji birtijaše i dalje ili koji su žrtve turobne svakodnevice. Takođe, nije malo ni onih koje nećemo sresti, jer su Bijeljinu zamijenili Adelaidom, Torontom ili, u blažoj varijanti, Sent Galenom.

Sa nestankom Bufala, zatvara se jedno šareno poglavlje u knjizi o Bijeljini i ljudima u njoj.  Večeras će Bufalo odigrati svoj posljednji ples, a nekim od posjetilaca možda baš tada sine u glavi ideja kako je mladost zapravo uspomena, a vrijeme konačni sudija.

S druge strane, možda se i samo dobro provedu, kako je to uvijek i bilo u Bufalu, mjestu urbane Bijeljine kog više nema.

P.S.

Biznis ideja – Možda bi bilo neke simbolike u tome da Bufalo doživi sudbinu svog beogradskog antipoda – Na mjestu gdje se nalazio prvi pravi kafić u Beogradu, „Zlatni Papagaj“, danas je ćevabdžinica.

 

 

Rubi

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .