NOVI GLAS

Danas je Sveti Luka – Šta treba da znate prije nego što odete na slavu

Danas je Sveti Luka, krsna slava koju slavi veliki broj srpskih domaćina, a još je veći broj onih koji će se gostiti za slavskom trpezom.Ali treba nešto i znati o slavi naših kumova i ovom svecu, zaštitniku njihovih domova.

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Luku, slavu u narodu poznatu kao Lučindan.

Ko je bio Luka?

Predanja govore da je Luka jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Djela apostolskih.

Smatra se da je bio Grk, rodom iz Antiohije. Bavio se živopisom i tvrdi se da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Kažu da je on lično poznavao Bogorodicu, pa se njegove ikone Djevice Marije smatraju najvjerodostojnijim. Bio je Hristov savremenik i smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Sveti Luka je bio veoma obrazovan čovjek, izučavao je grčku filozofiju, medicinu i živopis. Poslije susreta sa Hristom, ubrzo je uvršćen među 70 apostola i poslan na propovijed, a na putu u Emaus vidio je vaskrslog Gospoda.

Po silasku Duha Svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i zajedno radio sa apostolom Pavlom, s kojim je putovao u Rim, preobraćajući neznabožce u hrišćanstvo. U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku sveti Luka se “opisuje” kao „pouzdani ljekar duše i tijela”. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, ljekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je liječio besplatno.

Mošti svetog Luke su u 4. vijeku prenijete iz Beotije u Carigrad u vrijeme cara Konstancija, sina Konstantina Velikog. Godine 1453. Đurađ Branković je mošti prenio u Smederevo, odakle su 1459. odnijete u Bosnu, a potom u Dubrovnik, pa u Veneciju. Mošti se danas nalaze u crkvi sv. Nikole u Bariju. One su oduvijek smatrane vrijednom relikvijom, a vjeruje se da imaju i iscjeliteljske moći.

Običaji na Lučindan

Običaji na ovaj veliki praznik razlikuju se od mjesta do mjesta.

U Bosni je ovo radosni dan za čobane, koji tada ne rade, već prave veliko veselje i puštaju ovnove da se pare sa ovcama. Prema stadu se znalo i da li će “alaudža” na zemlju. Kada ovca “zateže”, znači biće teška zima. Ako ovce lakše primaju ovnove, vjeruje se da će proljeće ranije doći. Na ovaj dan čobanima se daje svečan i bolji ručak, nose im se pite pazarice, cicvara, kolači.

U Srbiji se na ovaj dan poštuje običaj opasivanja torova koncem, kako vukovi ne bi davili stoku, jer se zbog izreke “Ide Luka, evo vuka” vjeruje da je došlo vrijeme prave zime i da će vukovi uskoro početi da izlaze iz šume. Takođe, vjeruje se i da je na pragu snijeg, pa je tako nastala izreka “Sveti Luka, snijeg do kuka”. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti.

U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke. Sveti Luka moli Boga za nas! Mnogi Srbi slave Svetog Luku kao krsnu slavu. Bez obzira kako je obilježen u crkvenom kalendaru, na ovaj dan ne bi trebalo raditi nikakve teže poslove.

Danas nikako ne bi trebalo da budete prijeki, ljuti i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvijek pomagao ljudima. Vodite ugodne i prijatne razgovore za slavskom trpezom, priče i savjete sa pozitivnim nabojem, u skladu sa prirodom i osobinama Svetog Luke. Time sigurno i sebi pomažete.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI