NOVI GLAS

Čkalja nas je napustio prije 16 godina – Njegov govor o tome u kakvoj bijedi je skončao ostaje kao opomena

Na današnji dan prije 16 godina preminuo legendarni Miodrag Petrović Čkalja.

U posljednjim intervjuima govorio je o teškoj nemaštini u kojoj je dočekao starost, a nakon dobijanja nagrade za životno djelo Car Konstantin, Čkalja je otvorio dušu.

“Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde”, rekao je glumac 2002. godine na dodjeli, samo godinu dana pred smrt.

Iako je bio jedan od onih koji su javno podržali DOS protiv Miloševića, revolucionarna vlast nije pomogla glumcu da doživi dostojanstvenu starost. 

posthumno, u rodnom Kruševcu je postavljena statua ispred njegove rodne kuće 2005, godine, a godinu dana kasnije dobio je i ulicu u Beogradu.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .