NOVI GLAS

Bijeljina – Dodijeljena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca (Foto)

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i izaslanik predsjednice Republike Srpske Milorad Kojić uručili su danas 25 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca iz Bijeljine, Brčkog, Zvornika i Lopara.

Mićić je izjavio da je odlikovanja trebalo uručiti i ranije, ali da nikada nije kasno zahvaliti se ljudima koji su dali živote za Republiku Srpsku i mir na ovim prostorima.

– Nadam se da nikada više nećemo doći u situaciju da branimo naša ognjišta na ovakav način, nego da ćemo u zdravlju, miru i zajedničkom životu graditi svjetliju budućnost. Grad Bijeljina neprestano pomaže u obezbjeđivanju smještaja i infrastrukture u naseljima u kojima žive boračke porodice, a samo u ovoj godini dali smo pomoć za 10 porodica, u iznosu od šest do dvanaest hiljada KM, kako bi obnovili objekte u kojima žive – podsjetio je gradonačelnik Mićić.

On je naveo da je u Gradskoj upravi Bijeljina zaposleno najmanje tridesetoro djece poginulih boraca i da treba raditi na tome da svakom djetetu iz ove kategorije bude obezbijeđeno zaposlenje.

– Posredstvom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Bijeljina, mi uspijevamo da obezbijedimo i na stotine jednokratnih pomoći, jer naš zdravstveni sistem često ne omogućava potpuno liječenje. Nekada smo prinuđeni da ljudima obezbijedimo prevoz do ljekara, do Beograda ili Banjaluke, ali to je najmanje što možemo da uradimo – istakao je Mićić.

Izaslanik predsjednice Republike Srpske Milorad Kojić naglasio je da je ove godine donesen ukaz o posthumnom odlikovanju 130 boraca.

– Povodom Vidovdana i Dana nestalih – 15. septembra, donesen je ukaz o dodjeli 130 odlikovanja, a od 2012. godine do danas ukupno ih je dodijeljeno 1.780. Na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, predsjednica Srpske donosiće ukaze dok sve porodice poginulih boraca ne budu dobile odlikovanja. Na taj način, želimo da odamo veliko poštovanje onima koji su najviše dali za otadžbinu – dodao je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da se ova organizacija još od 2012. godine aktivno uključila u rješavanje pitanja zapošljavanja djece poginulih boraca.

– Te godine smo u evidenciji Zavoda za zapošljavanje imali 3.687 djece poginulih boraca, a danas imamo 794 njih koji traže posao. Radimo i na obezbjeđivanju obavljanja pripravničkog staža za visoku stručnu spremu, kada je riječ o djeci iz navedene kategorije, i do sada je njih 615 bilo uvršteno u taj program – naveo je Lazić.

Zora Damjanović primila je odlikovanje za svog muža Janka koji je poginuo u Ilijašu tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Muž mi je poginuo kada sam imala 32 godine i ostala sam sa sinom koji je tada imao šest godina. U maju 1994. godine poginuo mi je brat koji nije bio oženjen, a iste godine i sestra. Stradali su mi i svekrva i djever, kao i mnogobrojna rodbina. Nakon 27 godina dočekala sam da primim ovo odlikovanje. S jedne strane sam srećna, ali sa druge potresena jer bol za najmilijima uvijek ostaje – ispričala je dio svoje teške životne sudbine Zora Damjanović.

Odlikovanja su posthumno dodijeljena – iz Bijeljine Miladinu Ostojiću, Milivoju Dardaliću, Paši Dudiću, Matiji Joviću, Zoranu Mrkajiću, Mirku Mrkajiću, Nenadu Tomiću, Zoranu Jovanoviću i Ranku Spasojeviću, iz Osmaka Zoranu Popoviću, zatim iz Zvornika Iliji Laziću, Dušanu Filipoviću, Iliji Gajiću, Branku Zekiću, Janku Damjanoviću, iz Brčkog Jovi Dragiću, Edinu Ibrahimoviću, Lazaru Lujiću, Mirsadu Lišiću, Begi Mehiću, Đoki Petroviću, a iz Lopara Vojku Periću, Dušanu Radovanoviću, Vasiliju Trišiću i Sretenu Lukiću.

 

POSTANIMO PRIJATELJI