NOVI GLAS

Radio je 80 sati sedmično i odlično zarađivao – Stres ga je uništio, spasla ga je šuma!

Radio je osamdeset sati sedmično i uz to studirao. Zarađivao je odlično i vozio bijesna kola. Ali stres ga je odveo u takozvani burnout. Kristof Polder već godinama živi u kamp-kućici i sada je napisao knjigu o svemu.

Luk, strijela i kamp-kućica. To je sadašnji život Kristofa Poldera. Luk, strijela i kamp-kućica umjesto međunarodnih građevinskih projekata i Jaguara s 400 konjskih snaga, piše DW.

Polder je srednjim u tridesetim godinama. Na prvi pogled se čini kao čovjek čija se životna priča može ispričati u par minuta – ali to je varka. Jer njegova priča je, najblaže rečeno neobična.

Bijeg iz porodice

– Odrastao sam u jednoj sekti, svaki dan je tu bilo strogog tjelesnog kažnjavanja – kaže nakon što smo ga upitali kako je uopšte krenuo u smijeru takozvanog burnouta, sindroma potpunog preopterećenja poslom i stresa.

Polder ima tri starija brata. Bila je to stalna borba za pažnjom. Sa 16 godina napušta porodični dom: “Osim u par prilika, ja od tada više nisam vidio roditelje”. Radi na građevini. Živi u kontejnerima. Sve dok ga jednog dana stariji kolega ne motiviše da od svog života uradi nešto više.

– Pa ti si inteligentan, nije građevina za tebe, rekao mi je Ekrem – prisjeća se Polder. I onda je počeo da studira za inženjera, a nakon diplomiranja se zaposlio u jednom međunarodnom koncernu. I počeo je uspon, uspon koji je trebalo da zacijeli sve rane koje je kod njega ostavilo detinjstvo.

– Ljudi počnu da te tapšu po ramenima, to je ono što ti je oduvijek nedostajalo, kad-tad postaneš zavisan od toga – Polder sada govori hladno i strukturirano, brzo i sa željom da pripovijeda.

– Prvi šef je bio očinski tip, tip mentora – kaže Polder. Sljedeći je šef bio tip koji je jako dobro znao koje dugme treba da pritisne kod njega da Polder postigne vrhunske rezultate. I Polder je htio da napreduje – kao da mu posao nije gutao već dovoljno energije. Htio je da se domogne mastera na polju projektnog menadžmenta i nekretnina. – I tako sam došao na 60 do 80 radnih sati nedjeljno, i usput još studirao – priča.

Zarađivao je 100.000 evra godišnje, nije imao vremena za prijatelje, nije imao život izvan firme. Ali u firmi, tamo je stekao priznanje i poštovanje. Prazninu u ličnom životu je kompenzovao s još više angažmana na poslu. Polder je počeo da gubi kilograme, obolio je i to uopšte nije primijetio.

I to dok mu ljekarka nije propisala trodnevno bolovanje nakon lakše saobraćejne nesreće. Na bolovanju je primijetio da ne može da miruje. Doktorka je ustanovila burnout.

– Dijagnoza F 48.0 – precizira Polder. On je oduvijek bio vrlo precizan tip.

Kompletna promjena

Dok priča o vremenima izgaranja, Polder dlanovima pritiska sto. Priča kako više nije mogao da se motiviše da ode na posao.

– Spavao sam 18 sati, onda bi nakon toga satima ležao, licem u jastuku, slineći… – govori.

Polder je potražio pomoć – i kod ljekara sa diplomom i kod alternativnih medicinara. Tri godine su prošle otkako je napustio posao. Ali od sebe ne može tek tako da pobjegne – kad se nečega prihvati, onda to radi temeljno.

– Sasvim sam se promijenio, sad sam drugi čovjek. Ranije sam samo radio, a sad radim upravo suprotno – naglašava. Prodao je sportski auto, kupio kamp-kućicu – i od tada živi od parkirališta do parkirališta, najradije u šumi. Tu i tamo nešto zaradi kao građevinski savjetnik.

– Sam sam sebe izliječio – kaže ovaj bivši menadžer. U njegovoj mobilnoj kućici stoje desetine bočica s folnom kiselinom, vitaminima i mineralima.

– Ja sam zdrav, sve to bih u stvari mogao da bacim – kaže on. I samo odmahuje rukom, nerado priča o tim sredstvima.

Nova misija

Kristof Polder sad ima novu misiju – i ona sigurno ima veze s potragom za priznanjem. On piše knjige. Savjetnike za studente i investitore iz polja nekretnina. Napisao je i priču o sebi, o padu i spasu.

– Bio sam tako nezadovoljan literaturom o burnoutu jer se u svakoj knjizi radilo o tome kojem doktoru treba otići s kojim simptomima. Htio sam da pokažem kako se može i sam izvući iz močvare – ističe on.

Knjigu je otkucao u roku od tri mjeseca i objavio. Polder je i dalje ambiciozan, marljiv, strukturiran čovjek – i u svom novom životu.

– Šest koraka za izlaz iz burnout – to je obećanje koje on daje čitaocima u knjizi. Njegov oporavak je još uvijek svjež. Trebalo bi za par godina provjeriti da li su ga tih šest koraka i život u šumi dovoljno odmakli od starog Kristofa Poldera – onog koji je sagorio na poslu.

 

(DW)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!