NOVI GLAS

Ponovo promjena? Potpredsjednik RS traži izmjenu trase auto – puta od Doboja do Bijeljina

Mještani tri mjesne zajednice u opštini Modriča apelovali su da vlasti u Srpskoj izmjene planiranu trasu auto-puta Doboj-Vukosavlje-Bijeljina, jer prema sadašnjem planu ta saobraćajnica treba proći kroz njihova naselja zbog čega bi se moralo srušiti stotinjak obnovljenih kuća hrvatskih povratnika.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković, potvrdio je za Srpskainfo da je radna grupa koja je dobila zadatak da odredi trasu budućeg autoputa odlučila da jedan dio prođe kroz hrvatska povratnička naselja.

– Dio trase bi trebao ići preko naselja Garevci, Kladari i Pećnik, što je unijelo nemir među povratnike jer bi mogli ostati bez svojih kuća – istakao je Jerković.

On je u utorak zajedno sa delegatom u Vijeću naroda Republike Srpske Davorom Čordašem obišao navedena naselja gdje su razgovarali sa dvjestotinjak Hrvata, koji su zatražili pomoć kako bi se navedena trasa izmjestila.

– Predsjednik Opštinskog odbora HDZ BiH u Modriči, Petar Gagulić, dao nam je na uvid nacrt predložene trase autoputa. Ako bi se ostalo pri tom planu moralo bi se srušiti stotinjak povratničkih kuća Hrvata, što je za nas neprihvatljivo – istakao je Jerković.

On dodaje da će danas u opštini Modriča biti održana javna rasprava o predloženom projektu, te da će na nju doći i mještani navedenih naselja, koji će iskazati svoje nezadovoljstvo i zatražiti izmjenu plana.

– Cesta život znači i naravno da treba izgraditi planirani autoput. Kao potpredsjednik Republike Srpske uvijek ću podržati i podržavam izgradnju cesta jer one povezuju ljude. Međutim, smatram da izgradnja ne bi trebala da ide na ničiju štetu već treba naći rješenje i zaobići kuće povratnika, kao što ih je zaobišao plinovod koji se gradi zajedno sa autoputem- kaže Jerković. On ističe da mu nije jasno da li su i koliko stručne te osobe koje su napravile navedeni projekat za autoput jer bi po sadašnjem planu izgradnja autoputa koštala daleko više nego da ide nekom drugom trasom.

– Planirana cesta prolazi nedaleko od župnog ureda i župne kuće, te ide preko kuća i prolazi kraj škole. Istovremeno, trasa plinovoda koji se gradi zajedno sa autoputem ne ide tom rutom, već je zaobišla kuće – naglašava Jerković.

On ističe da su predsjednici navedenih mjesnih zajednica dali prijedloge kuda bi trasa autoputa trebalo da ide kako bi zaobišla njihove kuće i druge objekte.

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!