NOVI GLAS

Bijeljina – Uštipkovanje : Gasto festival, muzika i humanost na gradskom trgu

Uz zajednički trud dobrotvrorne organizacije EPZT „Trojručica“, dobrotvornog bratstva i sestrinstva „Radost“ iz Bijeljine i pravnog lica „Zimsko selo“ doo iz Bijeljine uspiješno je osmišljena ideja kojoj je dato ime „Uštipkovavnje“.

Uštipkovanje je održano u nedjelju 6. oktobra na trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini. Manifestacija je pored gastro festivala i koncerta, za cilj imala i prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe.

Uštipke je pripremalo 15 profesionalnih kuvara Srednje stručne škole iz Janje, koji su svojim umjećem i dodacima učinili ukuse uštipaka nesvakidašnjim. Za dobro raspoloženje pobrinuo se Orkestar harmonika OŠ “Aleksa Šantić” iz Ugljevika, koji su publici poklonili vrhunski koncert.

Pored poznatih kompozicija iz naše tradicije i svjetske kinematografije, izveli su i nekoliko narodnih kola u koja su se uključili mnogi ljubitelji narodne igre iz publike. Da bi događaj učinili još zanimljivijim organizatori su pozvali profesionalna kulturno umjetnička društva, od kojih je najviše bilo iz SKUD-a “Semberija” i KUD-a “Lazarica”. Izmiješani među sobom, profesionalni igrači i amateri, pokazali su svoje umjeće na djelu.

“Trudili smo se da uz što manje izdataka pružimo kvalitetan program, a da sa što više novca opravdamo humanost onih koji su posjetili događaj I učinili da Uštipkovanje bude uspješno.” – objasnili su organizatori.

Ono što je zanimljivo jeste da uštipci nisu prodavani, nego poklanjani. Posjetioci su mogli po slobodnoj volji da doniraju novac u tegle raspoređene po štandovima. Pripremljeno i podijeljeno je preko 2.500 uštipaka sa raznim prilozima i dodacima.

Tako je prikupljeno 2.026 KM, koje su uplaćene za liječenje Gorana Miljića iz Janje i pri tome pozvali još jednom sve koji prate rad organizatora da se odazovu ovom pozivu za pomoć. Nakon objavljivanja uplatnice na društvenim mrežama pozitivan primjer je pobudio i ostale da učine tako. Objavljen je niz uplatnica sa različitim iznosima o uplaćenoj pomoći što pokazuje da podvig organizatora nije pojedinačni slučaj i da u našem gradu još postoje sugrađani kojima je stalo da pomognu gdje i koliko mogu.

No, priča se nije završila na tome. Učenici Srednje stručne škole su predložili organizatorima “produžetak” akcije prikupljanja pomoći. Oni su u ponedeljak 07.10.2019. godine unutar škole pripremili preko 250 istih poslastica svojim drugarima, nastavnicima i profesorima. Na taj način prikupili su i uplatili dodatnoih 216 KM.

“Drago nam je da smo podstakli i druge da razmišljaju inovativno i pomognu našu humanitarnu misiju. Kada je stigao prijedlog učenika o produženju akcije, bili smo oduševljeni ne samo njihovom idejom nego i marljivošću sa kojom su to sve osmislili. Sve pohvale ta inovativnost. Nastavićemo sa organizovanjem zanimljivih manifestacija i pozivamo sve da se uključe jer će svaka sljedeća, kao i prethodne, imati humanitarni element.” – saopštili su organizatori.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!