NOVI GLAS

Optužnica za pljačku “Nešković” pumpe – Maskirali se i prefarbali automobil, uhapšeni istog dana

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Danijela Planinčića, osuđenog člana kriminalne grupe Zijada Turkovića, i Željka Lazića zvanog Legija zbog oružane pljačke “Nešković pumpe” iz koje je ukradeno oko 7.000 KM.

Pljačka se dogodila 8. septembra oko 14.50 u Popovima, kod Bijeljine, a razbojnici su isti dan uhapšeni. Na teret im se stavlja razbojništvo i prikrivanje. Prema navodima optužnice u pljačku su išli ukradenim “mercedesom A klase”, vlasništvo Lj. K. koji su prefarbali i na njega stavili slovenačke tablice.

– Lazić je maskiran ušao u prostorije pumpe i pištoljem je zaprijetio radnicama. Iz ladice, u kojoj stoji pazar, uzeo je 6.958 KM i pobjegao vani. Potom je ušao u ukradeni “mercedes”, u kojem ga je čekao Planinčić, i velikom brzinom pobjegli su prema Pavlović mostu – navodi se u optužnici.

Planinčić je nedavno izašao iz zatvora gdje je odležao kaznu od šest i po godina zbog učešća u stravičnim zločinima zloglasne Turkovićeve grupe. Osuđen je nakon što je sporazumno priznao krivicu za učešće u ubistvu Marija Tolića, Vernera Ajdarija, odnosno zakopavanju njihovih tela, a bio je prisutan i kada je Turkovićev “hitmen” Milenko Lakić ubio Rajka Milovanovića, koji je sam sebi iskopao raku.

Planinčić se sporazumom obavezao da će tokom suđenja Zijadu Turkoviću svjedočiti u korist Tužilaštva BiH, što je na kraju odbio. Zbog toga je novčano kažnjen sa 10.000 KM, a kada je ponovo odbio svedočenje osuđen je na mjesec dana zatvora.

Nakon što je Planinčić odbio svedočenje u Sudu BiH, tužilac Diana Kajmaković sudskom vijeću je tvrdila da je on uplašen, te da je dobijao prijetnje. Potom je podsjetila da je Milenko Lakić na ročištu o priznanju krivice Planinčiću rekao: “Vodi računa šta radiš. Rajko ti je poručio da je hladno tamo gdje ćeš ići i da poneseš deku.” Planinčić je na to reagovao tvrdeći da se ne plaši ničega, i da je optužnica montirana i da zato odbija svedočenje.

 

(novosti)

POSTANIMO PRIJATELJI