NOVI GLAS

Bolnica u Foči dobila prvi topli krevetac za rano rođene bebe!

Univerzitetska bolnica Foča dobila je danas topli krevet za rano rođene bebe, poklon Kompanije “Koka-Kola” i Prirodne vode “Olimpija”, kao i komplete odjeće za bebe, ukupne vrijednosti oko 10.000 KM.

Pomoć fočanskoj bolnici uručena je u okviru “Koka-Koline” i “Olimpijine” akcije “Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice”.

Načelnik Centra za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča Biljana Milinković istakla je da će krevetić omogućiti bebama koje na svijet dolaze ranije da lakše prebrode prelazak iz inkubatora u spoljnu sredinu, odnosno adekvatnije održavanje vitalnih funkcija.

– Iskreno zahvaljujem Kompaniji `Koka-Kola` i nadam se da će i ubuduće imati razumijevanja za najosjetljiviji dio populacije – rekla je Milinkovićeva.

Pedijatar neonatolog Centra za majku i dijete Tatjana Gavrilović Elez istakla je da je ovo prvi topli krevetić u njihovoj intenzivnoj njezi i da do sada nisu imali ovu izuzetno važnu opremu.

Ona je navela da trenutno u inkubatoru na kiseoniku imaju jednu bebu koja je rođena prije 36. nedjelje, tjelesne mase 1.300 grama.

– Kada joj isključimo kiseonik stavićemo je u topli krevetić koji ima funkciju da održava adekvatnu tjelesnu temperaturu novorođenčeta, jer kod novorođenčadi tjelesna temperatura nije uvijek stabilna – objasnila je Elezova.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmila Marić istakao je da je “Koka-Kolina” donacija lijep primjer društveno odgovornog ponašanja.

– Nadamo se da je ovo samo početak nečega, što će se u budućnosti nastaviti i da će ta kompanija i ostale društveno odgovorne kompanije u BiH i dalje pomagati rad bolnica – rekao je Marić.

Regionalni rukovodilac prodaje Kompanije “Koka-Kola HBC BiH” Marko Barović rekao je da je projekat pomoći pokrenut u godini kada “Koka-Kola” obilježava 50 godina od početak distribucije i rada na ovim prostorima.

– Ponosni smo na činjenicu da smo u mogućnosti da pomognemo Centru za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča. Vjerujemo da ćemo ovom opremom olakšati rad bolničkom osoblju, a našim malenim herojima pomoći da načine prve korake u svom životu – rekao je Barović.

“Koka-Kolina” kćerka firma “Olimpija” ovakvu pomoć uručila je i bolnicama u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI