NOVI GLAS

Bijeljina – Travnjaci puni psećeg izmeta : Ko je nadležan?

Na adresu NovogGlasa pristiglo je više poruka građana koji su se žalili na to da su travnjaci na nekoliko mjesta u Bijeljini puni psećeg izmeta. Posebno su ogorčeni na vlasnike pasa, koji, tokom šetanja, ne nose kese i ne čiste za njima. Saznali smo, da li je u Bijeljini čišćenje za psima regulisano propisima i kako riješiti ovaj problem?

U strogom centru grada, na trgu, u ulici Gavrila Principa i Svetog Save, travnjaci su puni psećeg izmeta. Pored pasa lutalica, koji su godinama veliki problem u Bijeljini, građani imaju zamjerke i na vlasničke pse, tačnije, njihove vlasnike.

“Izvede psa u šetnju, pusti ga na travnjaku da obavi nuždu, okrene se i ode. Gdje je kesa, gdje je da za svojim ljubimcem pokupiš izmet kao što to rade svugdje u civilizovanom svijetu. To je opšta kultura”, ogorčen je penzioner Dragan T.

Oni sa malom djecom travnate površine zaobilaze jer, kako kažu, to odavno nije mjesto ni za koga, a kamoli za djecu.

“Ne možete dva koraka da napravite da ne ugazite u nešto. U susjednoj Srbiji su to riješili propisima. Ne čistiš za svojim psom, plati. Šta bi bilo kada bismo tako djecu puštali da vrše nuždu ili bacali prljave pelene na zelene površine? To bi bio opšti skandal, a ovo nikom ništa”, kaže majka dvoje djece Milana J.

U potrazi za odgovorom ko je nadležan, kontaktirali smo Komunalnu policiju.

“Tu nas nema nigdje. Postoji odredba o držanju domaćih životinja u dvorištu, ali čišćenje za vlasničkim psima nije regulisano nikakvim propisom i zakonom”, objasnio je za NoviGlas Ratomir Draganić, načelnik Komunalne policije Grada Bijeljina. 

U Gradskoj upravi smo dobili sličan odgovor. Odjeljenje za poljoprivredu sarađuje sa azilom po pitanju uklanjanja pasa lutalica, a pitanje uklanjanja izmeta i čišćenja za psima, siva je zona, neuređena bilo kakvim propisom, saznaje NoviGlas.

Iz Komunalne policije dobili smo obećanje da će na jednoj od sljedećih sjednica gradskog parlamenta predložiti odbornicima da se ovo pitanje, koje muči veliki broj građana, riješi uvođenjem novog propisa.

“U Odluci o držanju domaćih životinja može se dodati i taj propis, i nije sporno da to  bude u nadležnosti Komunalne policije, jer je u interesu svih nas da to bude uredno”, rekao je Draganić za NoviGlas.

Komunalna policija može sugerisati, odbornici treba da predlože inicijativu nadležnom Odjeljenju i, ukoliko se inicijativa o izmjeni Odluke o držanju domaćih životinja usvoji, ovaj problem u Bijeljini biće riješen.

Šta kažu vlasnici pasa?

U anketi koju smo sproveli u grupi “Čopor” koja okuplja ljubitelje i vlasnike pasa, većina je rekla da čisti za svojim psima.

S druge strane, vlasnici pasa u Bijeljini imaju problem nedostatka prostora. U Bijeljini je prije nekoliko godina postojala ideja o formiranju parka za pse, međutim, sve je ostalo na ideji.

“Nažalost, ideja parka za pse u Bijeljini je propala. Nismo mogli izaći na kraj sa silnim obećanjima u zamjenu za što više glasova. Bijeljina će dobiti park za pse kad neko od svojih para to uradi”, kaže jedan od osnivača “Čopora” (i neko ko čisti za svojim psom) Mirza Suljić.

S parkom ili bez, vlasnici pasa trebalo bi da čiste za svojim psima jer je to odraz opšte kulture.

S obzirom da mnogi vlasnici nemaju naviku da to rade, sada su na potezu nadležna odjeljenja koja treba da ovaj problem u Bijeljini regulišu kako na travnjacima i šetalištima više ne bi bilo “psećih nagaznih bombi”.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!