NOVI GLAS

Priče iza ulica – Ulica Mike Bosnić

Jedna od dužih bijeljinskih ulica, koja vodi uzvodno, desnom obalom kanala Dašnica od mosta blizu bivše Bobar pumpe, nosi ime Mike Bosnić. Ime te ulice Bijeljinci rijetko koriste, jer se uglavnom služe odrednicama: „na Kanalu“, „niz Kanal“, „uz Kanal“, „na Dašnici“ i slično.

Iz Ulice Mike Bosnić u Bijeljini

Ko je , u stvari, bila Mika Bosnić?

To je pozitivni, ali tragični lik iz nekadašnjih čitanki.

Najkraće : Milka  (Mika)  Bosnić (1928 — 1944) je bila mlada skojevka, koja je kao šesnaestogodišnja djevojka ubijena od strane njemačkih vojnika tokom Desanta na Drvar.

Iz Ulice Mike Bosnić u Bijeljini

Rođena je 1928. godine u selu Vrtoče kod Drvara. Milka je pred rat završila osnovnu školu. Pošla je u prvi razred građanske škole.

Poslije ustanka, iako još dijete, Milka se uključila u rad drvarske omladine, a pred fašistički desant na Drvar postala je skojevka.

Iz Ulice Mike Bosnić u Bijeljini

Ostao je upamćen herojski čin omladinke Milke Bosnić, zabilježen i u mnogim stranim istorijama, a ovjekovečen i na filmskom platnu. Taj izuzetan podvig  Milke Bosnić  predstavlja primjer herojstva omladine u narodnooslobodilačkoj borbi.

Naime, u toku borbe protiv neprijateljskih padobranaca jedan tenk našao se u opasnosti da ga neprijatelj uništiti. U jednom trenutku, Nijemci su na tenk nabacili ćebe, tako da je vozaču bio zaklonjen vidik. Svi članovi posade tenka bili su ranjeni i prijetila je opasnost da padnu u ruke fašistima. U tom kritičnom trenutku pored tenka je prolazila grupa zarobljenih Drvarčana koje su Nijemci sprovodili. Među njima je bila i skojevka Milka. Vidjevši opasnost u kojoj se našla posada tenka, Milka je iskočila iz kolone zarobljenika, pritrčala tenku i zbacila ćebe. Tenku se ponovo otvorio vidik, krenuo je i nastavio borbu. Razbješnjeli Nijemci, kojima je plijen tako iznenada izmakao, okomili su se na hrabru skojevku i sasjekli je bajonetama. Ubili su još mnogo Drvarčana, a među njima i Milkinu majku Jelicu i brata Zdravka.

Milkinog drugog brata, Đorda, Nijemci su ubili nekoliko dana kasnije. Otac Pero umro je godinu prije desanta, od tifusa, zajedno s najmlađom ćerkom Radmilom. Od brojne porodice ostale su dvije Milkine sestre, Dušanka i Dobrila, i šestogodišnji brat Vlado. Dušanka je i sama bila izvedena na strijeljanje, ali su je fašisti samo teško ranili. Uspjela je da se izvuče iz gomile leševa, i sa tavana obližnje kuće je promatrala kako joj Nijemci ubijaju sestru Milku.

Iz Ulice Mike Bosnić u Bijeljini

U Drvaru, pored Muzeja “25. maj 1944. godine”, stoje i danas ostaci partizanskog tenka. To je spomenik koji podsjeća na istinitu legendu o šesnaestogodišnjoj djevojci čije je ime 25. 5. 1944. godine ušlo u istoriju, i koje će se uvijek spominjati kad se bude govorilo o podvizima mladih u narodnooslobodilačkoj borbi.

Za Narodnog heroja proglašena je 1974. godine. I u Beogradu, na Voždovcu postoji ulica Milke Bosnić.

Ostaci tenka koji je spasila Mika Bosnić Foto:Ensar Bukarić

 

Zort

 

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!