NOVI GLAS

Hiroki Noguči život je posvetio tome da postane samuraj, a sada svoje znanje velikodušno dijeli sa drugima.

Kada je imao 14 godina, Hiroki Noguči je gledao film o samurajima i odlučio da postane jedan od njih. Njegovi roditelji nisu bili odluševljeni jer njihov sin želi da se “igra mačem”.

“Na kraju su popustili, a danas su oduševljeni ovim što radim”, kaže je Noguči.

On stoji iza programa “Samurai Workout” koji se bavi učenjem polaznika o istoriji samuraja i njihovim vještinama korištenja mača. Ovaj program je dogovor između Nogučija i Fumihira Akahorija, koji je želio da se bavi predstavljanjem japanske kulture i baštine.

“Željeli smo da pokažemo istoriju samuraja strancima, jer su samuraji više od borilačke vještine. To je duh, način života, kod časti…”, rekao je Akahori.

Samuraji su postali popularni poslije filma “Posljednji samuraj”, a kroz anime postaju još popularniji širom svijeta.

“Postaju globalno popularni, ali imamo osjećaj da to ne prikazuje pravu istoriju, zato je ovo odličan način da se ispriča priča i da se podijeli samurajska energija”, dodao je Noguči za “Travel weekly”.

Oni podučavaju samuraje, koji kasnije putuju i imaju nastupe svuda po svijetu, i na taj način donose dio japanske kulture najrazličitijim zemljama.

O polaznicima kaže da moraju da budu veoma strpljivi, disciplinovani, da imaju manire, čast i poštovanje, a da u današnje vrijeme žene češće imaju.

Kako bi podijelili svoje znanje sa što većim brojem ljudi, Noguči je sarađivao sa turističkim organizacijama da bi naučio kako da promoviše program. Pa je vremenom otvoreno nešto nalik pozorištu kako bi ljudi mogli da dožive samuraje, na pravi način.

Ova japanska atrakcija je smještena u dijelu Tokija koji je poznat po drevnim hramovima i svetilištima, ali i po jakim uticajima francske elegancije i luksuza ali i po brojnim tradicionalnim japanskim restoranima.

Prostor u kojem samuraji vježbaju je smješten u 400 godina starom budističkom hramu. Za posjetioce Japana, ovo iskustvo je svakako neizbježno ukoliko postoji želja za upoznavanjem njihove kulture.

 

(b92)

POSTANIMO PRIJATELJI