NOVI GLAS

Bijeljina, ljudi – Dijana Manigoda

Dijana Manigoda iz Bijeljine za osamnaest godina karijere prošla je put od učenice do preduzetnice, korak po korak. Kako je mašinac završio u svijetu kozmetike i ljepote i postoji li recept za uspjeh, samo su neka od pitanja na koja je Dijana odgovorila za NoviGlas. Ovo je njena priča.

Dijana je danas vlasnica salona ljepote “Madam Di”. Kroz salon svakodnevno prođe na desetine djevojaka i žena koje ovdje pronalaze odmor od užurbane svakodnevice.

“Ovdje imamo sve, od manikira i pedikira, preko depilacije, do kozmetičkih tretmana i masaže. Raj za žene, ali nam sve češće navraćaju i muškarci”, kroz osmjeh započinje priču za NoviGlas Dijana. 

Ovaj mala fabrika ljepote, čiji enterijer podsjeća na onaj iz filmova Odri Hepbern, uspješno radi već pet godina, a Dijana ove godine obilježava punih osamnaest godina otkako se bavi ovim poslom. Za NoviGlas prisjetila se početaka.

Mašinac u svijetu ljepote i kozmetike

Dijana je po struci mašinski tehničar, završila je Tehničku školu “Mihajlo Pupin”.

“Po struci sam mašinac, ali me je privlačio taj svijet ljepote. Nekako sam oduvijek znala da je moj svijet šminkanje, “mackanje” i kozmetički tretmani, uljepšavanje. Odmah nakon srednje škole odlučila sam da ostvarim svoj san”, priča za NoviGlas Dijana.

S obzirom da u Bijeljini u to vrijeme nije bilo kurseva za kozmetičare, Dijanu je put odveo u Beograd.

“U Beograd sam otišla 2001. i nakon završenog kursa za kozmetičarku tamo sam i ostala da radim kod profesorice koja me je naučila osnovnim koracima u tom svijetu”, kaže Dijana.

Povratak kući

Nakon tri godine provedene u Beogradu, stiže ponuda za posao iz Bijeljine.

“Salon “Orea” tada se proširivao, uvodili su i kozmetičke tretmane i manikir, pa su mi ponudili posao. Pristala sam i vratila se u Bijeljinu”. 

U “Orei” je ostala deset godina.

A u međuvremenu…

Za tih deset godina Dijana je napredovala stepenik po stepenik. Počela je da radi manikir privatno. U međuvremenu je osnovala porodicu, postala mama, pa je usavršavanje bilo dodatni izazov.

“Prijepodne sam radila u salonu, popodne kod kuće. Kad sam dobila bebu dešavalo se da u pauzama između dojenja radim nokte, ili obrnuto. Moj suprug je u šali govorio da nam je kuća kao autobuska stanica”, prisjeća se za NoviGlas naša sagovornica.

Ipak, kako kaže, ne bi mogla da zamisli da radi nešto drugo, a to kažu i svi koji je poznaju.

“Po prirodi sam komunikativna i volim ljude i mislim da je, ako želite da radite ovaj posao s uživanjem, to jako važno. Svakodnevno se susrećete s raznim ljudima, stalno se nešto dešava i svako je priča za sebe.”

Novo poglavlje

Nakon decenije rada za drugog, odlučila je da je vrijeme da se otisne u preduzetničke vode. To je i rekla svom tadašnjem poslodavcu, da će otići samo kada odluči da je vrijeme da i sama otvori svoj salon. 2014. godine otvorila je kutak simboličnog naziva “Madam Di”. 

U cijelom poduhvatu, pored porodice i prijatelja, podršku joj je pružila dugogodišnja koleginica Svetlana Elčić, koja je odlučila da joj pruži povjerenje i svoju karijeru nastavi u njenom salonu.

“Sjećam se, dok smo opremali lokal, da sam rekla Ceci – “kupila sam nam televizor, pa ako ne budemo imali mušterija, barem možemo gledati serije”. Toliko smo bile nesigurne, ali srećom, bilo je daleko od toga”.

Šest musketara

Posao je dobro krenuo, pa im se ubrzo pridružila i Katarina.

“Kaća nam je stalno dolazila nakon posla. Jednom smo bili u gužvi, a neka žena je došla da uradi nokte. Zamolili smo je da ona počne da “turpija” i više nije ni ispustila turpiju –  ostala je sa nama”, kroz osmjeh kaže Dijana. 

Nakon Kaće, došla je i Danka. 

“U tom momentu smo već rasli, stvorila se potreba za još radnika. Danku sam znala, radile smo zajedno, znala sam kako radi i pozvala sam je da bude dio našeg malog tima”.

“Madam Di” jedan je od rijetkih salona koji ima i manuelnog terapeuta. Iako to inicijalno nije bio plan, Danka Savić pridružila se na neobičan način.

“Našla sam ih na Fejsbuku, vidjela slike i poželjela da radim ovdje. Došla, vidjela i ostala”, kaže Danka, a Dijana dodaje, “Imali smo jednu mušteriju koja je obišla mnoge masere i terapeute i znala je šta znači dobra masaža. Rekla sam Danki da je izmasira i, ako ona bude zadovoljna, ostaje. Kao što vidite, test je prošla”.

(S lijeva na desno) Katarina, Svetlana, Danka S. i Danka B.

Najmlađa među njima je dvadesetjednogodišnja Vesna, kojoj je želja da, kao i Dijana, jednog dana otvori svoj salon.

“Vesna je sa nama tri godine. Došla je odmah nakon srednje škole, najprije je neko vrijeme učila, a sada radi samostalno”, kaže Dijana.

Vesna

Ekipa sada broji šest dama koje su do sada uljepšale na hiljade žena.

Tajna je u svekrvi

Kako je rastao posao, rasla je i Dijanina porodica.

Najstariji Sergej dobio je brata Luku, a prije nepunih godinu dana porodici Manigoda pridružio se najmlađi član i ojačao ženski “klan” – Julija.

Dijana se poslije svega nekoliko mjeseci vratila na posao, a na pitanje kako sve postiže, kroz osmjeh kaže:

“Imam najbolju svekrvu na svijetu. Mnogo je važno da postoji to razumijevanje, a moja Mitra i ja se sjajno slažemo i razumijemo. Ne bih mogla da se posvetim poslu da nisam sigurna da su djeca u dobrim rukama, a niko ih neće paziti bolje od bake”.

Šta budućnost nosi…

Posao nastavlja da raste, ali Dijana i dalje radi sa istim žarom i istom preciznošću kao na samom početku.

“Ja uvijek kažem – bolje radi jedno da je kako treba, nego pet stvari polovično. Uz mnogo truda i rada moguće je postići mnogo, ali mnogi zastanu na toj prvoj stepenici koju je najteže preskočiti”, kaže za kraj Dijana.

Želja za budućnost joj je da nastavi da radi stvari koje je čine srećnom – da uživa u putovanjima i svojoj velikoj porodici – i privatnoj i profesionalnoj, te da njena djeca izrastu u dobre ljude.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!