NOVI GLAS

Nacisti na drogama osvojili Evropu – “Bio je do jedan avanagardan način dopingovanja!”

Šta su uzimali vojnici njemačkog Rajha kao doping, koliko je Hitler zavisio od ličnog ljekara, koju ulogu je imao Hitlerov lični junak u usponu Trećeg rajha, samo su neka od pitanja o kojima su u Bitef teatru razgovarali filozof Srećko Horvat i hvaljeni njemački pisac Norman Oler, autor svjetski popularne knjige “Blitzzeg: Drugs in Nazi Germany”.

Nakon vrlo uspješnog Filozofskog teatra s pozorišnim rediteljem Oliverom Frljićem na prošlogodišnjem BITEF-u, novi Filozofski teatar u goste je doveo Olera, autora svjetskog bestselera o Trećem rajhu i narkoticima.

Horvat je na početku razgovora kazao da Olerova knjiga nije roman, iako sama tema zvuči ne samo kao publicistička već, kako kaže, podsjeća na naučnu fantastiku.

Olerova knjiga je izazvala veliko interesovanje u svijetu i prevedena je na 31 jezik, ali još ne i na srpski.

Tokom detaljnog dugogodišnjeg istraživanja, Oler je sakupio materijal koji povezuje nacizam i upotrebu narkotika u jednom izuzetno “propisanom” i “čistom” društvenom sistemu.

Njemački pisac je kazao da je prvi put u Beogradu i da mu se jako sviđa njegova nepretencioznost.

“Beograd je kao Berlin prije nego što je postao grad robe i kapitala. Lijepo vam je ovde”, kazao je Oler.

Prema njegovim riječima, nacisti su koristili drogu u velikoj količini, a ta je tema do prije nekoliko godina bila apsolutni tabu u njemačkom društvu.

“Nema Nijemca koji bi na bilo koji način povezao nacizam i narkotike. Vrlo važan aspekt nacističke ideologije bilo je insistiranje na kultu zdravlja. Nacisti su željeli da se predstave kao čistunci – čiste krvi, čak su 1933. godine donijeli zakon o zabrani narkotika u tada još Vajmarskoj republici”, kazao je Oler i dodao da su nacisti razbili široko rasprostranjenu upotrebu morfijuma poslije Prvog svjetskog rata.

“Hitler je bio vegetarijanac, protivnik alkohola. Čak je i pozdrav ‘heil’, osim ‘živio’ značio i ‘zdrav’. Dakle, ‘Zdrav Hitler’ bio je oličenje nacističke čistoće. Poznanik jednog od mojih prijatelja koji je kupovao stari namještaj 2010. godine, našao je kredenac pun ‘pervitina’, koji je u doba nacizma bio regularni lijek. Jedini sastav tog lijeka bila je sintetička droga metamfetamin”, kazao je Oler.

Naveo je da je potom počeo da istražuje upotrebu narkotika u nacizmu i to istraživanje ga je dovelo do saznanja da su “različiti nacistički blickrigovi”, brze pobjede po Evropi bili mogući jer su vojnici masovno koristili metamfetamin.

Prema njegovim riječima, u zajedničkom istraživanju s jednim njemačkim istoričarem naišao je na podatak da je mladi njemački hemičar u 19. vijeku uspio da izdvoji morfijum iz maka.

“Kasnije su njegove kolege pronašle heroin i aspirin, pa se heroin jedno vrijeme u Njemačkoj preporučivao kao lijek koji uspavljuje djecu. Bio je popularan među roditeljima tog doba”, klaže Oler i ističe da su droge bile zabranjene u nacističkoj Njemačkoj sve do 1936. godine kada se održavala Olimpijada u Berlinu.

“Tada su farmaceutske kompanije prouzvele ‘pervitin’ koji je držao glavu bistrom i omogućavao ljudima da više vremena provedu bez sna. Slogan tog doba bio je ‘Njemačka, probudi se'“, kazao je Oler.

Kako navodi, “pervetin” je bio lijek trenutka.

“Domaćice su ga uzimale da bi brže čistile kuću i Njemačka je bila spremna za rat. Jedan profesor koji je radio na otklanjanju umora kod njemačkih vojnika, preporučivao je ‘pervetin’ kao sredstvo za stimulans prije napada na Poljsku i Austriju. Objašnjeno je vojnicima da mogu da budu budni još osam sati nakon uzimanja lijeka. Naručeno je 35 miliona tih tableta prije napada na Francusku. Tri dana i noći su Nijemci napredovali kroz Francusku bez ikakvog odmora. Prešli su planinski vijenac kao da su se kretali po asfaltiranoj ploči”, kazao je Oler i dodao da je to bilo prvo hemijsko oružije koju su Nijemci koristili.

Za njega nema dileme da je Hitlerov ljekar Teodor Morel svakoga dana ubrizgavao vitamine u vođu Trećeg rajha.

“Bio je to avangardni način dopingovanja. Od 1936. da sve do 1945 godine, prema svjedočenjima Morela, Hitler je primao svakoga dana jednu ili dvije injekcije. To su hiljade i hiljade injekcija. Od 1941. godine Morel je kombinovao različite opijate s vitaminima i stereoidima… Bilo je tu spida, kokaina… Bilo je zapanjujuće šta je sve koristio pred kraj 1944. godine”, kazao je Orel.

 

(b92)

POSTANIMO PRIJATELJI