NOVI GLAS

Znate li ko je bio Nikola Skobalić, prvi Srbin kojeg su Turci nabili na kolac?

Nikola Skobaljić je bio srpski vlastelin iz 15 vijeka, koji je ostao jedan od legendarnih junaka za kojeg zna skoro svaki stanovnik leskovačkog kraja. O njemu se prepliće legenda i istorija, ali on nije mnogo poznat izvan južne Srbije. 

Prema legendi koju znaju mnogi Leskovčani, njega je majka ga je začela tako što je jela živu ribu – skobalja. Ista legenda kaže da je bio toliko veliki junak, da ga Turci ne bi nikada ni uhvatili da nije bilo izdaje, i to od strane njegove kume. Čak i tada, legenda kaže, Nikola nije živ uhvaćen, nego se na svom konju vinuo u nebesa…

Međutim, istorija je prilično drugačija, a u nju je nesretni Nikola Skobaljić ušao kao prvi Srbin čije se ime i prezime zna koji je nabijen na kolac.

Nakon što je sultan Mehmed II osvojio najveću ratnu nagradu, Konstantinopolj, odlučio je da je vrijeme da se obračuna i sa ostacima srpskog carstva, koje je tada već bilo despotovina na čelu sa Đurđem Brankovićem. Iako je despot za odbranu od Turaka pripremio dvije vojske, ubrzo je shvatio da je otpor uzaludan, pa je vojskama naredio da se predaju, čekajući pomoć od Ugara. 

Nikola Skobaljić, koji je komandovao jednom od dvije despotove vojske, odbio je naređenje, i 24 septembra 1454. godine prvi napao nadolazeće Turke. Njegov napad bio je šok za Turke, koji su tom prilikom, kod Banje na prilazima Novom Brdu do nogu poraženi.

Skobaljićeva najveća pobjeda bila je ujedno i smrtna presuda. Za taj njegov trijumf saznao je i sultan Mehmed, osvajač Carigrada, i odlučio da lično povede vojsku koja će se obračunati sa Nikolom Skobaljićem i njegovim herojima. 

Napad je bio silovit, a Nikola se, nakon neuspješnog otpora mnogostruko brojnijem neprijatelju, sa vojskom pokušao povući prema svojoj tvrđavi u Vučju. Nije u tome uspio, jer je 16. novembra 1454. godine na rijeci Trepanji poražen i zarobljen.

Istog dana je zajedno sa stricem nabijen na kolac, kao opomena svakom ko se bude suprotstavljao Turcima, i tako ostao upamćen kao prvi Srbin, poznat imenom i prezimenom, koji je osuđen na tu jezivu kaznu.

Ostaci Skobaljićevog grada i danas se nalaze na sjevernim obroncima planine Kukavice kod Vučja, južno od Leskovca.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!