NOVI GLAS

Semberija – Upoznali ste je u Orkestru harmonika iz Ugljevika, a gdje je Božana danas?

Orkestar harmonika Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika stekao je svjetsku slavu, a mladi harmonikaši nastupali su na manfestacijama od Amerike do Rusije. Ona je sve to vrijeme bila sa njima. Bila je upadljiva zbog svog samopouzdanja i lakog “baratanja” harmonikom, pa su mnogi su govorili da je kao rođena s ovim instrumentom. “Ona mala u prvom redu” dobijala je brojne pohvale. “Ona mala” se zove Božana, porasla je, a NoviGlas vam donosi njenu priču.

Božana Lazić ima 20 godina i rođena je u Ugljeviku. Na početku razgovora za NoviGlas ponosno ističe da je porijeklom iz Bogutovog sela.

“Trenutno sam student druge godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Odabrala sam vokalno – instrumentalni smijer na odsjeku harmonica. Ne odvajam se od nje”, kroz osmjeh započinje priču za NoviGlas Božana.

Premotavanje

Božani je oduvijek bila bliska muzika i tradicija, pa je tako došlo i do prvog susreta sa harmonikom. Nekoliko godina je sa sestrom igrala folklor u KUD “Rudar” u Ugljeviku. Na probama je muzička pratnja bila harmonica i tada se dogodio “klik”.

“Radovala sam se svakoj sledećoj probi upravo zbog tog za mene, tada, neobičnog instrumenta. Igrom slučaja, tata je kao dijete dobio na poklon harmoniku od djeda. Međutim, muzika ga nije privlačila i ta harmonika je sve vrijeme bila u koferu u kući. Jednom prilikom, nakon probe KUD-a, kada sam se vratila kući igrala sam se sa tom tatinom harmonikom”, prisjeća se Božana.

Uvidjevši njenu ljubav prema harmonici i muzici, roditelji su joj pružili podršku i 2007. godine postala je dio, sada već čuvenog, Orkestra harmonika iz Ugljevika. Tada je imala osam godina.

Novo poglavlje – Orkestar harmonika

Uz Slavka Nikolića, koji je sve te mališane sa harmonikama okupio u jednu veliku muzičku porodicu, Božana je još više zavoljela muziku. Upisala je i Osnovnu muzičku školu “Kornelije Stanković” koju je završila u klasi profesora Slaviše Perića, a period sviranja u Orkestru harmonika za nju je poseban.

“Orkestar je bio kao druga porodica. Mnogo smo vježbali što je dovelo do mnogih zajedničkih putovanja po svijetu, ali čini mi se da je inicijalna kapisla bilo takmičenje u šou programu “Ja imam talenat”. Nakon toga su uslijedile Zimiske olimpijske igre u Sočiju (Rusija). Odmah nakon toga svirali smo Sultanu Omana u Muskatu”, priča za NoviGlas Božana.

Sa orkestrom je nekoliko koncerata svirala u Kanadi, Austriji, Rusiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Češkoj, Omanu, Crnoj Gori, Srbiji i još mnogo država.

“Orkestar je jedna ogromna porodica koja za cilj ima širenje ljubavi prema muzici i za to je najviše zaslužan nastavnik Slavko Nikolić”, kroz osmjeh kaže naša mlada sagovornica i dodaje da je to mjesto na koje se rado vraća.

“I sada kad god pronađem po koji sat slobodnog vremena, uvijek sa radošću idem na probe kako bih motivisala mlađe drugare”.

Harmoniko, prijatelju stari…

Harmonika je za nju asocijacija na ljubav prema muzici, ali ne samo to.

“Kada kažete harmonika pomislim na sav trud i rad koji je uložen kako bi se ostvarili neki moji ciljevi, ali i na pozitivne emocije nakon koncerta, kad vidite da ste uspjeli svojom muzikom da prenesete emociju i na druge ljude”, kaže Božana za NoviGlas i dodaje da je harmonika njen prijatelj za cijeli život.

86 prvih nagrada

Jedna od važnih tačaka na njenom putu je i OMŠ “Kornelije Stanković” i profesor Slaviša Perić.

“Profesor Perić je najzaslužniji za moju tehniku sviranja. Kao učenik njegove klase svirala sam i kamernu muziku, i duo i trio. Kao trio harmonika, zajedno sa Vesnom Šarčević i Milošem Zelenovićem, osvojili smo Republičko takmičenje u kamernoj muzici i preko dvadeset internacionalnih takmičenja u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini”, ponosno priča Božana.

Ukupan broj prvih nagrada koje je osvojila na internacionalnim takmičenjima je 86, ali taj broj se stalno povećava.

“Sada studiram u klasi profesorke Danijele Rakić koja mnogo pomaže razvoju moje muzičke karijere”.

I na studijama je pobrala mnogo nagrada, a ovih dana se priprema za takmičenja koja slijede kako bi opravdala dosadašnje rezultate.

Ali to nije sve…

S obzirom da je naklonjena muzici i umjetnosti generalno, Božana pored harmonike, odnedavno ima još jednog vijernog pratioca – fotoaparat. Prije tri godine je po prvi put stala s druge strane objektiva i otkrila novu ljubav, fotografiju.

“Iskreno, volim da eksperimentišem i da se okušam u raznim stvarima. Tako sam se srela is a fotografijom.  Prvo sam fotografisala akordeoniste i njihova izvođenja, međutim, sad sam okrenuta portretnoj i “close-up” fotografiji”, objašnjava za NoviGlas Božana.

Ipak, ni ljubav prema fotografiji nije slučajnost.

“Moram istaći da me za ovo dijelom inspirisala i moja tetka, Goca Perić, koja se profesionalno bavi i fotografijom i snimanjem”.

Šta budućnost nosi?

Dok vrijedno radi i trudi se da ostvari svoj san, a to je da bude koncertni izvođač ili profesor harmonike,  Božana je uvjerena da je to recept za ostvarenje snova.

“Ako vjerujemo i težimo ka ostvarenju naših snova, oni će se sigurno nekad ostvariti. To sam shvatila na ličnom primjeru. Još kao dijete sam proputovala mnoge kontinente i države i muzikom širila ljubav na mjestima o kojima sam mogla samo sanjati”, poručuje za kraj Božana Lazić.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!