NOVI GLAS

Ostavio kombi bez podignute ručne, vozilo sjurilo niz ulicu i ubilo djevojčicu (12)

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni prijedlog protiv Bobana Stojanovića (54) iz Leskovca zbog sumnje da je počinio teško djelo protiv opšte bezbjednosti jer je 24. septembra 2018. u niškom naselju Donji Komren nepropisno na nizbrdici parkirao kombi marke “fijat doblo kargo maksi”, koji je po njegovom izlasku krenuo niz ulicu i usmrtio učenicu Isidoru Vučković (12) koja se vraćala kući iz škole.

Tužilaštvo traži da se Stojanović osudi na kaznu zatvora od tri godine u koju će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u kojem se nalazio od 24. septembra do 4. oktobra prošle godine.

Nezapamćena tragedija desila se oko 12.30 u Požarevačkoj ulici gdje je Stojanović parkirao kombi na zemljanoj površini koja je pod nagibom, prema navodima optužnog prijedloga, propustivši da preduzme sve potrebne mjere kojim bi spriječio njegovo samopokretanje na nizbrdici.

– Izašao je iz vozila a da pri tom nije aktivirao parkirnu kočnicu, nije zaključao vrata na vozilu i nije preduzeo sve druge potrebne mjere kojim bi spriječio da vozilo samo krene sa mesta na kojem je bilo parkirano, usljed čega je vozilo krenulo unazad sa zemljane površine na Ulicu Požarevačku, a zatim nekontrolisano krenulo unazad ka Jadranskoj ulici. Dolaskom do kućnog broja 32, zadnjim dijelom je udarilo u pješaka, sada pokojnu Isidoru Vučković, koja se kretala Požarevačkom ulicom uz desnu stranu kolovoza gledano u pravcu Ulice mladosti, koja je od siline udara pala na kolovoz, a vozilo je nastavilo da se kreće i prešlo preko njenog tijela – stoji u optužnom prijedlogu.

Nesrećna djevojčica je zadobila teške tjelesne povrede opasne po život – nagnječenje desnog plućnog krila, prelom sedmog i osmog rebra, rascjep plućne maramice, rascjep jetre sa izlivom krvi u trbušnu duplju i druga nagnječenja kože i tkiva, od kojih je preminula na licu mjesta.

Kako je Blic pisao, nesreća se desila na svega 100 metara od kuće u kojoj je živjela Isidora, koja se toga dana vraćala kući iz OŠ “Ivo Andrić” gdje je išla u šesti razred.

Snimci sa bezbjednosnih kamera, kako je ranije potvrđeno Blicu u OJT Niš, pokazali su da u vozilu nije bilo nikoga u momentu nesreće i da se djevojčica, idući ka kući, okretala i na momente hodala unatrag, zbog jakog vjetra. Po svemu sudeći, zbog toga nije vidjela dostavno vozilo koje je na nju naletjelo, oborilo je i pregazilo.

 

(blic)

POSTANIMO PRIJATELJI