NOVI GLAS

NoviGlas istražuje – Da li je voda iz slavine bolja od flaširane vode?

Mišljenje da je flaširana voda čistija, zdravija ili bezbjednija od vode iz slavine, te da se bolje kontroliše, je pogrešno, tvrde stručnjaci. Dodaju da je pozadina popularizacije flaširane  vode i njenog isticanja u prvi plan ništa drugo do – profit.

Kako je izjavio predsednik Pacifičkog instituta Piter Glejk, pogrešno je mišljenje da je flaširana voda čistija, zdravija ili bezbjednija i da se bolje kontroliše od vode iz slavine.

Naime, očekuje se da će do 2020. godine profit od prodaje flaširane vode u svijetu premašiti 280 milijardi dolara.

Točak se zakotrljao

Tržište flaširane vode uspješno se razvijalo u mnogim zemljama do 20. vijeka, kada se rasprostranila tehnologija hlorisanja vode iz slavine. S obzirom na to da se u svakoj kući pojavila čista i gotovo besplatna voda za piće, ljudi su prestali da kupuju flaširanu vodu. Na tržištu se zadržala samo voda sa mineralnih izvora, za koju se smatralo da ima iscjeliteljske moći.

Devedesetih godina prošlog vijeka biznis sa flaširanom vodom započeli su i giganti industrije bezalkoholnih napitaka: „Pepsi“, „Koka-kola“ i „Nestle“.  Ogromni marketinški budžeti osigurali su konačnu pobjedu flaširane vode nad vodom iz slavine.

 Prema procjenama „Beveridž marketing korporejšna“, trenutno se u svijetu svake godine proda više od 460 milijardi litara flaširane vode. Na prvom mjestu potrošača nalazi se Kina (oko 80 milijardi), a zatim SAD (45 milijardi).

Zašto?

Flaširana voda je u prosjeku 2000 puta skuplja od vode sa slavine. Uz to, sve je glasniji i stav da nije ni čistija ni zdravija.

Glavni motiv za kupovinu flaširane vode u svim razvijenim zemljama je rašireno uvjerenje da je ona čistija, ekološki prihvatljivija i korisnija od vode iz slavine. Ovakve ideje se aktivno propagiraju potrošačima uz pomoć brojnih reklama, međutim, sve to nema veze sa realnošću.

Istraživači američke Radne grupe za zaštitu životne sredine ističu da polovina proizvođača flaširane vode priznaje da je to ista voda sa slavine koja je „dodatno pročišćena“. Pored toga, 18 odsto njih ne želi da otkrije lokaciju „mineralnih“ izvora. To ukazuje na jedno — „izvor“ je slavina.

Računica je jasna

Čedomir Crnogorac, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka, kaže da ino-kompanije koje plasiraju vodu za piće na naše tržište puno ulažu u marketing.

“Kada izračunate cijenu, onda je lako zaključiti da za pola litra uvozne flaširane vode za piće možete dobiti dvije hiljade litara vode iz gradskog vodovoda”, objašnjava Crnogorac.

U Bijeljini se, na primjer, kontrola vode iz vodovodnog sistema vrši svakodnevno.

“Jednom sedmično vrši se i analiza u mreži dugoj preko 500 kilometara, sa krajnjih tačaka i na tačkama gdje je najveća, srednja i najmanja potrošnja, dok se kontrole vode sa izvoršta i iz bunara obavljaju svakodnevno”, rečeno je iz bijeljinskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”. 

Cijena kubika (1000 l) vode je 1,30 KM, pa je računica i više nego jasna. Dakle, za litar flaširane vode možete dobiti DVIJE HILJADE litara vode iz česme, tj. vodovoda.

Šta kažu u Bijeljini?

Bijeljincima je draža voda iz česme, ali priznaju da kupuju i flaširanu.

“Pijemo vodu iz česme. Za mene je to sve hemija. Čim ona može toliko dugo da stoji u flaši, a da se ne pokvari. Stavite vodu sa izvora ili iz česme u flašu pa ćete vidjeti kakva će biti”, kaže penzionerka Mara D. iz Bijeljine.

Sličnog stava su i nešto mlađiKažu, znaju da bijeljinska voda iz Vodovoda dolazi iz prirode, sa izvorišta Grmić, a flaširanu “ko zna gdje i kako pakuju”.

“Kupovala sam ranije moram priznati, misleći da je to zdravije za djecu. Međutim negdje sam pročitala neku naučnu studiju o tome koliko je kancerogena plastika i opasna flaširana voda i od tad – samo česmuša”, kroz osmjeh kaže Bijeljinka Jelena R. majka dva dječaka.

“Presuda” – 1:0  za vodu iz slavine

U većini slučajeva flaširana voda nije nimalo bolja od vode iz slavine.

„Dodatno pročišćavanje“, o kojem govore proizvođači, ne donosi nikakvu korist, jer u svim razvijenim zemljama voda iz slavine zadovoljava standarde čistoće i sigurnosti.

Postavlja se pitanje i kako se flaširana voda skladišti i čuva.

“Ne može se porediti kvalitet vode koja mjesecima stoji u nekom magacinu ili podrumu i kvalitet vode koja upravo izlazi iz izvorišta”, kažu stručnjaci.

Osim toga, država vrši mnogo strožiju kontrolu nad kvalitetom vode sa slavine, nego nad onom koja se prodaje u prodavnicama.

Zato je presuda u korist vode iz česme. Živjeli!

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!