NOVI GLAS

Maloljetna djevojka iz Srbije se predozirala drogom “krokodil” – Doktori je vraćali iz mrtvih!

Ljekari zdravstvenih centara u Surdulici i Vranju napravili veliki podvig kad su iz kandži smrti izvukli maloljetnu pacijentkinju koja se predozirala najopasnijom drogom na svijetu.

Samo zahvaljujući brzoj reakciji i velikoj požrtvovanosti ljekara u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju, spasen je život djevojčice E. S. (16) iz Surdulice, koja se prošle nedjelje predozirala najopasnijom drogom na svijetu, takozvanim „krokodilom“, koji je višestruko toksičniji od heroina.

Drama je počela u noći između prošle srijede i četvrtka, kad je dežurna patrola policije u Službu hitne pomoći ZC u Surdulici dovezla maloljetnu pacijentkinju kojoj je život bio ugrožen.

Bila je vrlo loše

– Pacijentkinja je bila veoma loše, u komatoznom stanju, sa širokim zjenicama, nije reagovala na spoljne nadražaje, a krvni pritisak joj je naglo padao… Odmah je došla pedijatar dr Antonela Kusaković da je zbrine, a E. S. je po dolasku imala prvi epileptični napad i odmah joj je data terapija. Nakon pola sata, E. S. je u pratnji doktorke sanitetom prevezena za ZC Vranje. Djevojčica je tokom cijelog puta imala epileptične napade, tijelo joj se grčilo, išla joj je pjena na usta, a ljekari su se svim snagama borili da je svaki put povrate – opisuje dramatično spasavanje jedan od očevidaca.

U ZC Vranje sanitet s devojčicom je prihvatila dr Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine:

– Oko jedan poslije ponoći stigla nam je E. S. u pratnji pedijatra i dva policajca. Bila je bez svijesti, ali bez poremećaja ritma srca i disanja i bez promjena na koži. Odmah smo započeli dijagnostiku i pristupili liječenju. Djevojčica je bila u vrlo teškom stanju, maltene nije reagovala na terapije koje smo joj davali. Nikad se ovdje nismo susreli s takvim nečim kod tako mladog pacijenta. Pacijentkinja je poslije primljene terapije i stabilizacije stanja transportovana na toksikologiju KC Niš – opisuje dr Tomić.

Nova droga

Prema njenim riječima, taj slučaj ju je jako potresao.

– Pretpostavila sam da se radi o drogi novijeg datuma, zbog atipičnih reakcija. Tragično, tako mlada i tako lijepa devojka i da je dovezu u takvom stanju… Apelujem na mlade da nikad i ne probaju narkotike – kaže dr Tomić i dodaje da je pravovremena i brza reakcija ljekara bila ključna za spasavanje ovog mladog života.

Prema prvim informacijama, devojčica se predozirala drogom „krokodil“. Njeno stanje je trenutno stabilno i nalazi se u Zavodu za mentalno zdravlje u Nišu.

 

(kurir)

POSTANIMO PRIJATELJI