NOVI GLAS

Konačno dobre vijesti za parove koji se bore za potomstvo (Video)

U Republici Srpskoj u Klinici za vantjelesnu oplodnju do sada je rođeno 1.185 beba. Prvi put u istoriji Srpska će dobiti i zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, nakon što je Vlada usvojila njegov nacrt.

Borba Slađane Dragosavljević za potomstvo trajala je šest i po godina. Ona i njen suprug uspjeli su da se ostvare kao roditelji kćerke Ksenije, vjerujući u ljekare i stručno osoblje Klinike za vantjelesnu oplodnju u Srpskoj.

– Država je finansirala troškove tada kada sam ja išla u postupak. Finansirali su dva pokušaja. Sada čujem da su tri. Sve je znači finansirano, od lijekova, terapije, koja je izuzetno skupa i to bi trebalo da cijeni neko ko je prošao kroz sve to kao što sam prošla ja – kaže Slađana.

Pred Srpskom su rasprave o prvom zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji će obuhvatiti, kako navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, kvalitetno liječenje, organizaciju sistema zaštite podataka, pružanja zdravstvene usluge, prava vezana za bračnu i vanbračnu zajednicu po pitanju samog sticanja potomstva.

– Ovdje postoji mnogo zahtjevnih situacija koje se moraju definisati zakonom. A taj zakon moraju da naprave i ljudi od struke, pravnici i sociolozi, i da tu zaista učestvuje više grupacija -istakla je Sanja Sibinčić, generalni direktor Klinike za vatjelesnu oplodnju MedikoS.

Inače Bijeljina je jedan od gradova iz kog je upućeno najviše zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje. Bijeljina je od 21 zahtjeva odobrila 10 u iznosu od 10.700 КM.

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!